Най-бедните пенсионери ще получават енергийни помощи

Най-бедните пенсионери ще получават енергийни помощи Пенсионери над 65 г. и хора с 50 и над 50% намалена трудоспособност, както и такива, които имат нужда от помощни средства за независим живот или ползват медицински уреди, ще получават енергийни помощи.
Те са включени в уязвимите потребители на електроенергия. Тук са и тези, които получават социални или целеви помощи за отопление. Това става ясно от проект на наредба за енергийно бедни и уязвими потребители, която министерството на енергетиката публикува за обществено обсъждане.
Компенсации ще получават и хората, чийто разполагаем доход пада под линията на бедност, след като покрият енергийните си разходи. Те са включени в графата енергийно бедни, което означава, че ще им остават по-малко от 526 лв. на член на домакинството след плащане на сметките.
Проста сметка показва, че четиричленно семейство от двама възрастни и две деца трябва да има под 2104 лв., за да взема помощи. В този доход не влизат стипендиите на ученици и студенти.
Домакинствата, които са енергийно бедни, ще се определят освен според дохода и на база на разхода за енергия и енергийните характеристики на жилището. Оценката за разходите ще се определя всяка година.
За да се пресметне типовото потребление на енергия, жилищните сгради са разделени на пет типа.
29.10.2023, 11:50 часа
2791 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha