Радев видя в таксата за транзит на руски газ отклоняване от принципите на ЕС

Радев видя в таксата за транзит на руски газ отклоняване от принципите на ЕС Президентът Румен Радев определи като "внезапно хрумване без никакви разчети" въведената на 13 октомври от България такса от 20 лв. на мегаватчас за транзитирания през страната руски газ, който се доставя на Унгария, Сърбия и Северна Македония.
Радев сезира Конституционния съд за промяната в законодателството. Това пък доведе до реакция на финансовия министър Асен Василев, който заяви, че президентът не се държи като защитник на националния интерес, а защитава този на "Газпром".
"Дори привидно най-благородната инициатива не може да оправдае погазването на Конституцията и на договора за функциониране на ЕС. Такива внезапни хрумвания без никакви разчети водят до несигурност и хаос, до нашата изолация в европейското семейство, отклоняват ни и ни отдалечават от европейските принципи и норми. Поставят и под голяма заплаха структуроопределящо дружество като "Булгартрансгаз" и ние сме длъжни да го защитим", каза Радев.
Още след като се разбра за таксата, президентът обяви, че въвеждането ѝ ще доведе до фалита на "Булгартрансгаз".
От таксата се оплакаха Унгария и Сърбия, като обвиниха България във враждебни действия и подкопаване на енергийната им сигурност.
29.10.2023, 17:09 часа
374 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha