Заради бюрокрация: Седем месеца тялото на българка е в морга в Италия

Заради бюрокрация: Седем месеца тялото на българка е в морга в Италия От 15 март 2023 г. тялото на родената в София през 1957 г. Лидия лежи затворено в хладилна камера в моргата на Морската болница на Неапол, съобщиха от "24 часа". За абсурдния случай заради поредицата от бюрократични спънки информира в. ”Република”. 
Лидия починала сама и в страдание в реанимацията на болницата. От тогава досега обаче тялото й е обект на одисея, свързана с размяната на множество писма между различни администрации в Италия и България, но без това да доведе до мир за душата й. Болничните власти от Неапол си разменили кореспонденция и с община в провинция Фоджа в Пулия, където навремето работела жената, но и там ударили на камък. До ден днешен не бил открит никакъв наследник или роднина, нито пък каквито й да било пари на нейно име. Как се стигнало до тук?
Първоначално било направено „социално-икономическо разследване”. Социалните служби на Здравната каса в Неапол разбрали, че от 9 юли 2021 г. българката била регистрирана в община Казалвекио ди Пулия, провинция Фоджа, след което се преместила в Кастелнуово дела Дуания. Така неаполските власти се свързали с тези в малката община в Пулия. Техен човек отишъл на адреса, на който била регистрирана навремето Лидия. Там обаче отворила вратата възрастна жена, за която българката работела като болногледачка. Италианката отговорила, че нямала никаква вест за Лидия. Не били открити и никакви доходи под формата на заплата или пенсия в Кастелнуово на името на починалата.
Така на 4 май италианските власти пратили искане до българското посолство в Рим да се потърсят някакви близки на Лидия. На 30 май от нашето Министерство на вътрешните работи било отговорено, че не били открити живи преки наследници. През юли здравните служби на Неапол поискали от посолството ни да прати разрешение за погребението. На 12 септември обаче от дипломатическата ни мисия пристигнал отговор, че „консулската служба на посолството на България в Рим няма никакво законово право да издава разрешения за погребването на починали български граждани без оторизацията на техни живи роднини”.
31.10.2023, 13:03 часа
414 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha