Употребата на марихуана увеличава риска от инфаркт и инсулт

Употребата на марихуана увеличава риска от инфаркт и инсулт Употребата на марихуана повишава риска от инфаркт и инсулт, съобщи ДПА, цитирано от БТА.
Две научни изследвания показват, че възрастни хора, употребяващи марихуана, са по-предразположени към инфаркти, инсулти и хоспитализация в сравнение с неупотребяващите. Те са и по-предразположени към развитие на сърдечна недостатъчност.
Научните изследвания са представени тази седмица на научна сесия на Американската асоциация по сърдечни заболявания във Филаделфия.
И двете изследвания не включват употребата на канабис, придружена с тютюнопушене. Фокусът на двете научни разработки е изцяло върху сърдечносъдовия ефект от употребата на марихуана.
Американската асоциация излезе с препоръки срещу тютюнопушенето и употребата на марихуана заради потенциални поражения върху сърцето, белите дробове и съдовете.
Последните изследвания върху употребата на канабис показват, че пушенето и инхалирането повишават концентрацията на карбоксихемоглобин, който е отровен, и на катран до нива, подобни на тези при тютюнопушенето. Пушенето и инхалирането се свързват със заболявания на сърдечния мускул, болки в гърдите, смущения в сърдечната дейност, инфаркт и други сериозни състояния, каза професор Робърт Пейдж от училището по фармация към университета в Колорадо.
Броят на хората над 65 г., които съобщават, че употребяват марихуана, се увеличава в последните години и дори се е удвоил между 2015 г. и 2018 г. според репортаж на Си Ен Ен.
Едно от изследванията, представени през тази седмица, показва, че употребата на марихуана има негативни ефекти върху здравето на хора с хронични заболявания като високо кръвно налягане, повишен холестерол, диабет.
При употребяващите марихуана има 20 процента по-висок риск от инфаркт и инсулт при хоспитализация.
Според второто изследване, което е спонсорирано от Националните здравни институти, ежедневната употреба на марихуана може да доведе до развитие на сърдечна недостатъчност.
Около 6,2 млн. възрастни в САЩ страдат от сърдечна недостатъчност.
"Искаме да предложим на обществото повече специализирана информация за ефекта от употребата на марихуана и да подпомогнем информираността с цел взимане на решения на щатско ниво, както и да образоваме пациентите", каза водещият автор на изследването Якубу бин Алхасан, който е лекар в Балтимор.
07.11.2023, 16:30 часа
524 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha