Ричард Алибегов: Познанията на Асен Василев за нашия бранш са почти нулеви

Ричард Алибегов: Познанията на Асен Василев за нашия бранш са почти нулеви Познанията на Асен Василев за нашия бранш са почти нулеви. Последните предложения за промени още веднъж показват непознаване на материята. ПОС терминали имаме от години, в последните 5 г. може би само в малките населени места под 5000 души няма ПОС терминали.
В хотели не знам да няма, за къщи за гости се плаща и онлайн. Не сме го въвели за НАП, а за туристите и да им е по-лесно плащането на клиентите", коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.
Той подчерта, че през 2019 г. 45% от плащанията са били с карти на база оборот на месеца. Сега това са 25%, не защото браншът не иска, а защото клиентите плащат кеш. 
"Много оферти от МФ, познания нулеви.
Относно идеята да се вдигне минималния осигурителен праг - ние 2020 г., когато ни свалиха ДДС ставката, го направихме. Тогава беше 620 лв., ние го направихме 800 лв., 3 г. ние плащаме този висок осигурителен праг. Никой финансов министър не каза "тези хора изсветлиха бизнеса като вдигнаха прага". Сега се предлага същото и се нарича оскъпяване", каза Алибетов.
Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че откакто Асен Василев има общо с Министерството на финансите не е имало среща на бранша с него. Покана за такава е имало 3-4 дни преди вота, като в отговор хотелиери и ресторантьори са поискали тя да бъде изместена след балотажа, за да не се политизира темата.
"Не разбират от спецификата в нашия бранш, всичко щеше да отпадне, защото щеше да се разбере, че няма смисъл от него.
Сигурно има 5 ресторанта 3-4-5 звезди. Една част от големите заведения от години плащат по банков път. 75% от оборота е кеш, сега трябва да го взема и да отида в банката. Пак са броене, вноски, приходи, има 3 такси, за да стигнат парите до вашата сметка.
Разбирам банковото лоби, че натискат още повече да се увеличат техните печалби за сметка на бизнеса, но няма да се съгласим", категоричен беше Алибегов.
Той не вижда причина да не бъде запазена 9% ДДС ставката за бранша. Изпратени са анализи до партиите, които не подкрепят увеличението на 20% - ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Възраждане". В тях пише, че в годините с ниска ставка са внесени повече данъци от годините с 20% ДДС.
08.11.2023, 12:53 часа
533 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha