Пеевски и Добрев сезираха прокуратурата за незаконен износ на руски петрол от "Лукойл"

Пеевски и Добрев сезираха прокуратурата за незаконен износ на руски петрол от "Лукойл" Сигнал до прокуратурата за проверка на "Лукойл" затова, че рафинерията e преработвала и продавала в чужбина, включително и в страните от ЕС, горива, които са произведени от руски петрол, изпратиха председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски и народният представител от ГЕРБ Делян Добрев. 
Сигналът, адресиран до прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност", е по съвместно разследване на неправителствената организация Global Witness, Център за изследване на демокрацията в България и Център за изследване на Енергия и чист въздух, Финландия (CREA), публикувано от изданието „Политико" на 09.11.2023г
В сигнала Делян Пеевски отбелязва особената важност за българското общество на повдигнатите въпроси, оповестени в медийни публикации. Пеевски посочва, че цитираните източници, е възможно да съдържат достатъчно данни за търсене на наказателна отговорност от определени лица, ако същите са допуснали заобикаляне на наложените на Русия санкции от страна на ЕС, което е довело до печалби за Русия от порядъка на 1 милиард евро, с които е финансирана войната в Украйна.
Според разследването, само между месеците март и юли 2023г. рафинерията на „Лукойл" е изнесла по този начин около 3 милиона барела горива, произведени от руски петрол.
В сигнала Пеевски настоява да бъде извършена цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка, при която, ако бъдат установени конкретни лица, извършили нарушение на закона, което е довело до заобикаляне на наложените на Русия санкции от Европейския съюз и до осъществяване на състав на извършено престъпление, да бъдат предприети необходимите действия за защита на обществения интерес и търсене на съответната отговорност.
11.11.2023, 10:28 часа
742 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha