Окръжният съд във Враца пусна на свобода участниците в "Баче Цено" в Малорад

Окръжният съд във Враца пусна на свобода участниците в "Баче Цено" в Малорад Троен състав на Окръжен съд – Враца днес измени наложената мярка за неотклонение на обвиняемите М. Й. и Ц. Ц., и двамата от с. Малорад.
Срещу М. Й. и Ц. Ц. бе повдигнато обвинение от Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Бяла Слатина за престъпление по чл. 169 вр. чл. 20, ал. 2 от НК – за това, че двамата в съучастие, като лица от избирателна комисия – единият, като председател, а другият, като член на СИК в с. Малорад - са преправили резултати от изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29.10.2023 г.
Окръжен съд - Враца отмени определението на Районен съд – Бяла Слатина, с което спрямо М. Й. и Ц. Ц. бе взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Според съда, не са налице кумулативните предпоставки на чл. 63 ал. 1 от НПК за вземането (за потвърждаването) на тази най-тежка мярка за процесуална принуда. Макар към настоящия момент доказателствата да позволяват изграждането на разумно подозрение за авторството на деянието, за което са привлечени като обвиняеми М. Й. и Ц. Ц., не са налице останалите кумулативни предпоставки, изисквани от закона, а именно да има опасност да се укрият или да извършат престъпление. Двамата обвиняеми са с чисто съдебно минало, нямат криминалистични регистрации, имат адресни регистрации и постоянно местоживеене в Малорад, не са се укривали от органите на досъдебното производство, оказали са им пълно съдействие, дали са пред тях подробни обяснения, и двамата работят, и по отношение на тях са представени изключително позитивни характеристични справки от кметовете на Малорад и община Борован. Според тези характеристики и двамата обвиняеми са скромни, трудолюбиви, неконфликтни, помагат на своите съселяни, поради което се ползват с авторитет и уважение в общността. Всички гореизложени съображения са дали основание на съда да приеме, че не съществува каквато и да е опасност обвиняемите М. Й. и Ц. Ц. да се укрият или да извършат престъпление, поради което Окръжен съд – Враца отмени определението на Районен съд – Бяла Слатина и вместо него взе мярка за неотклонение „подписка“ спрямо двамата обвиняеми.
Определението на Врачанския окръжен съд е окончателно.
13.11.2023, 16:21 часа
1984 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha