Окръжен съд-Монтана потвърди решението за защита на пребитата жена в Якимово

Окръжен съд-Монтана потвърди решението за защита на пребитата жена в Якимово Окръжен съд – Монтана потвърди Решение на Районен съд – Лом, с което И. Д. С. – 55-годишен от село Якимово, област Монтана, е задължен да се въздържа от извършване на домашно насилие по отношение на съпругата му Д. Р. С.  и му е забранено да приближава до нея.  

Мъж от Монтанско наруши ограничителна заповед и преби бившата си и брат ѝ, арестуваха го

Пребитата жена от Якимово: Страхувам се, той не се притеснява от нищо /видео/

Пострадалата от домашно насилие Д. Р. С. от село Якимово е подала в РС – Лом молба за защита по Закона за защита от домашно насилие, в която е изложила конкретни данни за отправени срещу нея заплахи и психически тормоз от съпруга ѝ, както и за извършено срещу нея насилие в периода от 6 до 20 юни 2023 г. След като е разгледал молбата на пострадалата и е провел съдебно следствие на 31 август 2023 г. РС – Лом е издал решението, с което е задължил И. Д. С. да се въздържа от извършване на домашно насилие срещу Д. Р. С. и му е забранил да доближава пострадалата, жилището, местоработата и местата ѝ за социални контакти и отдих на разстояние не по-малко от 50 м за срок от 18 месеца. Районният съд е наложил на И. Д. С. и глоба от 200 лева в полза на държавата. Срещу това решение И. Д. С е подал жалба, с която моли Окръжен съд да го отмени като незаконосъобразно.
След като се запозна с всички документи по делото и изслуша страните, Окръжен съд-Монтана обяви, че Районен съд – Лом е събрал всички необходими доказателства – писмени и гласни, по случая и е достигнал до правилни и законосъобразни изводи. Страните по делото са съпрузи, сключили граждански брак на 11 януари 2023 г., но след възникнал между тях проблем в началото на юни тса се разделили.
От показанията на свидетелите е установено, че след раздялата Д. Р. С. е била подложена на психически тормоз и вербална агресия от И. Д. С., включително и със закани за насилие. Затова Окръжен съд потвърди решението на Районен съд – Лом  И. Д. С. да се въздържа от извършване на домашно насилие, да не приближава за срок от 18 месеца Д. Р. С., дома, работата и местата ѝ за отдих и да плати 200 лева глоба в полза на държавата.
Целта на Закона за защита от домашно насилие е да осигури бърза и ефективна защита на жертвите на домашно насилие, като им даде период от време, в който да уредят отношенията си с извършителя на домашното насилие. Ако в този период насилникът извърши нови актове на домашно насилие, той ще носи и наказателна отговорност за тях, заявиха магистратите. 
Решението на Окръжен съд не подлежи на обжалване и е окончателно. 
На 13 ноември Районен съд – Лом наложи постоянна мярка „Задържане под стража“ на И. Д. С. заради нарушаване на Заповедта за защита от домашно насилие и нанесен от него на 10 ноември побой на съпругата му.

Задържаха под стража изверга, пребил и замерял с камъни жена си в Якимово

Срещу И. Д. С. е образувано досъдебно производство.
15.11.2023, 15:43 часа
811 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha