Община Георги Дамяново получи близо милион и половина за покриване на щети от наводненията

Община Георги Дамяново получи близо милион и половина за покриване на щети от наводненията Община Георги Дамяново получава 1 490 000 лева с постановление на Министерския съвет за възстановяване на щети от наводненията през юни, съобщи кметът Нина Петкова.
С тази сума са покрити напълно разходите на общината, направени в дните около наводненията, и са предвидени средства за ремонт на улици в село Говежда, за почистване коритата на два от притоците на река Огоста, които преминават през селата Дълги Дел и Дива Слатина. Предвидено е и изграждане на подпорна стена на пътя в село Главановци, който води към най-голямото село в общината Копиловци.
С отпуснатите средства ще се решат една част от проблемите, възникнали след поройните дъждове през юни, но по-голямата част от тях остават. Община Георги Дамяново благодари на правителството за подкрепата, но очаква още средства за ремонт на улици и изграждане на подпорни стени на няколко места по коритата на реките в общината в селата Говежда, Дълги Дел и Видлица. След наводненията община Георги Дамяново направи оценка на щетите и изпрати искания до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет за общо 9 милиона лева. Всеки от обектите, за които се искаха средства, беше проверен от комисия от експерти към Областната управа в Монтана и получи одобрение и от тях. Областният управител на Монтана Ивайло Антонов изпрати становище, с което подкрепя исканията на община Георги Дамяново, уточни Нина Петкова./БТА
16.11.2023, 14:06 часа
604 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha