Ураганният вятър в страната отне живота на двама души и нанесе сериозни щети

Ураганният вятър в страната отне живота на двама души и нанесе сериозни щети В няколко населени места в района на Варна обстановката е усложнена. Най-тежка е обстановката в Аксаково и Вълчи дол, но няма хора, за чийто живот да има пряка заплаха. В тези части на страната има затворени пътища и паднали дървеа.
Това каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) Александър Джартов. 
В района на Шумен има снегонавяване и преспи. В северната част на областта няма ток. Няма информация за бедстващи хора. Също заради снегонавявания са затворени проходи между Шумен и Бургас, каза още Джартов.
Кметът на Варна Благомир Коцев обяви бедствено положение в общината тази нощ. "Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудняват силно действията на аварийните екипи в тъмната част на денонощието. 
Десетки населени места в област Добрич са без ток. Част от град Балчик, селата Соколово, Дъбрава и Змеево, както и в Генерал Тошево и село Малина, и в община Каварна няма електрозахранване. Без ток са и в селата Българево, Могилите, Видно, Иречек.
Затворен поради снегонавяване е пътят от Шумен към Разград, на пътен възел „Диамант" е изграден контролно-пропускателен пункт от 23 ч. снощи, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Шумен Ася Йорданова. Полицейски служители пренасочват водачите по обходен маршрут през Търговище. Изцяло затворен е пътят Шумен-Силистра, в района на Хитрино, поради силни навявания са се образували снежни преспи. Затворен е и пътят от село Зайчино ореше към Варна. В областта без ток са общо 31 населени места. Дежурните екипи на ЕРП-Север работят за отстраняване на авариите.
Областният управител на област Бургас Пламен Янев свиква спешно експертно събрание на оперативния щаб във връзка с влошената климатична обстановка, съобщиха от пресцентъра на Областна управа. Вятърът в община Царево продължава да е силен. Има много паднали дървета към селата Българи, Кости и Бродилово, съобщиха от общинската администрация. Екипи на общината и пожарната служба вече са на място и разчистват блокираните пътища. Силният вятър събори дървета и рекламни табели в Свети Влас, изпочупени са витрини на търговски обекти, улично осветление. 
Над 25 сигнала за паднали дървета са подадени на „горещия телефон" на Община Стара Загора през вчерашния ден. Това съобщи в личния си фейсбук профил заместник-кметът Радостин Танев. Той посочи, че екип от дирекция "Местната администрация", заедно със служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" отстраняват щетите след силната буря.
Мъж загина и снощи в София. Инцидентът е станал на столичния бул. „Илиянци". Според първоначалната информация от силния вятър дърво е паднало върху движещ се по пътното платното лек автомобил, в което пътували мъж и жена. На място е починал 65-годишният мъж, а съпругата му е в тежко състояние. Тя е откарана в болница за оказване на медицинска помощ.
19.11.2023, 11:51 часа
393 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha