Министър Хинков: България трябва да успее да електронизира всички лекарства до края на 2024 година

Министър Хинков: България трябва да успее да електронизира всички лекарства до края на 2024 година Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков смята, че няма връщане назад по въпроса с електронните рецепти, въпросът е във времето. В интервю той посочи, че ако Министерството на здравеопазването се е вслушало в протеста на Българския лекарски съюз, то е защото те имат основание. 
"От веднъж, от определена дата всички лекари трябва да могат да изписват антибиотик само на електронна рецепта. Вече две години лекарите имат възможност да изписват електронни рецепти за всички медикаменти", каза проф. Хинков. 
"В лекарската професия има рутина, която трудно се напуска, за да бъдат въведени нови стандарти. Тези, които успеят да преодолеят тези трудности с електронизацията, виждат предимствата", посочи още министърът.
Според Хинков България трябва да успее да електронизира всички лекарства до края на 2024 г. Здравният министър припомни, че на среща с премиера, лекари, зъболекари и фармацевти е взето решение до април да бъдат изчистени всички недостатъци на системата за електронни рецепти при антибиотиците.
"Има малка група лекари, за която издаването на електронни рецепти няма да е задължително", каза Хинков и поясни, че става дума за възрастни медици, които трудно ще си извадят електронен подпис, нямат амбулаторна практика и работят след пенсия.
19.11.2023, 12:57 часа
714 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha