Лекар: Има пандемия от затлъстяване, която е фактор за отключване на диабет

Лекар: Има пандемия от затлъстяване, която е фактор за отключване на диабет „Сблъскваме се с пандемия от затлъстяване, което е основен рисков фактор за отключване на диабет тип 2. При децата ситуацията е подобна на тази при възрастните, все по-често срещаме и при децата диабет, който е характерен за възрастните. От 3 до 5 деца годишно диагностицираме с този диабет”. Това заяви д-р Цветелина Цветанова. 
Тя изтъкна, че дете под 10-годишна възраст не бива да спазва диети, може да има ежедневна физическа активност - дори само ходене по половин час.
Захарният диабет тип 1 е автоимунно заболяване. Честото боледуване от респираторни инфекции преди 6-месечна възраст също крие риск от отключване на този тип, но само от деца, които са с генетично предразположение, каза медикът.
„Ако детето започне да пие много вода, ако става през нощта да пишка или започне изведнъж да се напикава нощем. Сред симптомите е и отслабването на тегло при запазен апетит”, обясни д-р Цветанова и допълни, че при тип 2 няма така често алармиращи симптоми. Почти половин милион души в България са с диабет.
19.11.2023, 16:16 часа
705 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha