"Файненшъл таймс": България обвинява Русия в опит за саботаж във военни заводи

"Файненшъл таймс": България обвинява Русия в опит за саботаж във военни заводи България е една от малкото страни, които продължават да произвеждат съветски боеприпаси, което я прави незаменим доставчик за Украйна, пише британският Financial Times (FT).
Според българските власти страната произвежда около 40% от куршумите и снарядите, които украинските въоръжени сили използват във войната срещу руската армия. В допълнение към директните доставки, много боеприпаси "се изпращат до страни, които са предоставили запасите си на Украйна“, казва министърът на отбраната Тодор Тагарев пред FT: "Очевидно повече от половината от нашето производство отива директно или непряко в Украйна .”
"Според нашите оценки около една трета от боеприпасите, необходими на украинската армия в началния етап на войната, идват от България“, каза бившият премиер Кирил Петков пред Die Welt през януари 2023 г.
Значителен дял от доставките се падат на фирмата Емко на предприемача Емилиян Гебрев, продължава британското издание. През 2015 г. два пъти се опитаха да го отровят с отрова, подобна на Новичок. Първият взрив в склад на Емко беше през 2011 г., след това имаше още няколко диверсии, включително след началото на войната в Украйна - миналата година, както и тази година, когато избухна голям пожар в завод в град Карнобат в източната част на страната, разказва Гебрев пред FT.
Инциденти, казва той, е имало и при други производители на оръжия, но "в повече от дузина случаи, свързани с терористични атаки и руската шпионска мрежа в България“, никой не е подведен под отговорност: "Всички разследвания спряха или зациклиха и никой не стигна до съд."
След падането на съветския режим България "се отпусна твърде много, създавайки комфортна среда за агентите на ГРУ да действат свободно“, казва Гебрев.
Български служител потвърждава пред изданието: "Руснаците са много заинтересовани от нашите (отбранителни) предприятия и хората, които ги управляват. Въпросът е как властите могат да защитят и двете. Небрежните разследвания и унищожените доказателства са проблем. Кой ще разследва дейността на прокурорите?"
Новото правителство, което дойде на власт през май след години на прескачане на властта, уволни главния прокурор през юни и започна реформи, които трябва да направят по-трудно затварянето и пренебрегването на дела срещу корупцията и организираната престъпност, пише FT.
Но "заплахите от Русия означават, че трябва да се вземат нови мерки както на национално ниво, така и на ниво алианс“, т.е. НАТО, смята Гебрев.
Докато вниманието на страните от НАТО и световните медии е съсредоточено повече от година върху борбата с недостига на 155-милиметрови снаряди, изстреляни от западни оръдия, предоставени на Украйна, огневата мощ продължава да се определя до голяма степен от съветска артилерия и танкове. Eмкo е една от малкото компании, произвеждащи 125 мм танкови снаряди извън Русия. Това може да обясни опитите на руските специални служби да подкопаят производството му.
България е и основен производител на автомати Калашников и патрони за тях. Още в съветско време те се произвеждаха по лиценз от СССР в завода в град Казанлък, който сега се управлява от частната фирма "Арсенал", завършва изданието.
20.11.2023, 16:12 часа
589 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha