На церемония с водосвет: Откриха реновирания кабинет по история на СУ „Христо Ботев“ във Враца /снимки/

На церемония с водосвет: Откриха реновирания кабинет по история на СУ „Христо Ботев“ във Враца /снимки/ Откриха реновирния кабинет по история и цивилизация на Средно училище „Христо Ботев“ във Враца, видя репортер на агенция BulNews. Церемонията се състоя малко по-рано днес.
В рамките на събитието учениците запознаха присъстващите с новите експозиции в кабинета и календара на прабългарите. 
Водосвет за здраве отслужи отец Галин.
Кметът на Враца Калин Каменов бе сред официалните гости на събитието. Той изказа за пореден път възхищението си от материалната база, с която врачанската Алма Матер разполага. Той поздрави ръководството на училището за положените усилия.
„Всеки трябва да помни колко велик народ сме били и да знае колко по-велики можем да бъдем. Това, което имате тук, е прекрасно и достойно за уважение“, каза още градоначалникът.
Кабинетът по История и цивилизация е открит през 2012 г. Тогава училището отбеляза 190 години светско образование, 165 години класно училище и 105 години врачанска гимназия.
Проектът е дело на дизайнера Ивайло Рацов и е финансиран изцяло от училищния бюджет. Идейният замисъл е да се изгради модерно оборудван и обзаведен кабинет, който да се превърне в лаборатория за знания за миналото, в място което да мотивира и насърчава учениците към творческа и изследователска дейност. Тук успешно се съчетават съвременните технологии с автентични исторически артефакти - археологически находки от региона и предмети от бита на българина, дошли директно от бабините ракли. 
Преобразената образователна среда поощрява интереса към историята, повишава интерактивността на учебния процес и въвлича учениците в изследователска дейност. Това е място за образователна изява на учениците и за провеждане на разнообразни събития.
В стилния кабинет има поставена витрина с меча и пръстена на кан Кубрат, изграден на тавана прабългарски календар, историческа библиотека, както и витрина за временни експозиции със съдове от тракийски съкровища.

Витрина с меча и пръстена на кан Кубрат
Копията са дарени от големия приятел на училището проф. Иван Гаврилов – началник на клиниката по гръдна хирургия в Университетска специализирана болница по онкология – София.
Кан Кубрат е основател на Стара Велика България, съществувала в средата на 7 век в земите на Източното Черноморие. Баща е на основателя на Дунавска България кан Аспарух. 
Неговото съкровище е открито през 1912 г. в украинското село Мала Перешчепина от две местни момчета. Състои се от близо 800 предмета, или общо  25 кг. злато и 50 кг. сребро.

Прабългарски календар
Ефектно светлинно пано, изобразяващо прабългарския календар е проектирано и изработено от дизайнера Ивайло Рацов. 
Сведения за прабългарския календар се съдържат в „Именник на българските ханове“. Учените от ЮНЕСКО го обявяват  за най-древния и най-точния в света. Той е изграден на 12 годишен цикъл. Годините  носят имената  на тотемни животни: мишка- сомор, змия - дилом, вол - шегор и т.н. , а месеците са числителни редни – първи - алем, втори  - тутом и т.н.
21.11.2023, 11:09 часа
3563 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha