Гръцки компании спряха транспортирането на руски петрол

Гръцки компании спряха транспортирането на руски петрол Гръцките корабоплавателни компании Minerva Marine, Thenamaris и TMS Tankers са спрели да транспортират руски петрол през последните седмици, съобщава Си Ен Ен, като се позовава на източници от сектора и данни за корабите. Агенцията отбелязва, че прекратяването на превозите от страна на гръцките превозвачи е последвало затягането на санкциите на САЩ върху доставките на руски петрол.
Трите компании са били активни превозвачи на нефт и горива от Русия до септември-октомври. След това те са започнали да намаляват участието си в доставките.
Медията отбелязва, че Minerva Marine, Thenamaris и TMS Tankers са участвали в превоза на руски петрол в продължение на десетилетия. Те са продължили да транспортират петрол от Русия дори след като повечето други западни компании са се оттеглили поради нарастващите рискове от санкции.
Трите гръцки компании управляват повече от 100 танкера, които могат да транспортират почти целия обем нефт, изнасян от руските пристанища Приморск, Уст-Луга и Новоросийск, възлизащ на около 10 млн. тона месечно или 2,4 млн. барела дневно.
Страните от Г-7, Европейският съюз и Австралия наложиха ценови ограничения върху петрола от Русия през декември 2022 г. Те също така забраниха на своите компании да транспортират руски петрол, ако той се продава над определения от тях таван от 60 долара за барел.
На 16 ноември САЩ наложиха санкции на три петролни танкера, плаващи под либерийски флаг - "Казан", "Лиговски проспект" и "NS Century".
Министерството на финансите на САЩ заяви, че и трите танкера са превозвали руски петрол на цена над установения таван. В списъка със санкции бяха включени и 20 компании от Русия, Босна и Херцеговина, ОАЕ и Северна Македония.
24.11.2023, 13:47 часа
237 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha