Започна най-голямата доставка на помощи за Северна Газа от началото на войната

Започна най-голямата доставка на помощи за Северна Газа от началото на войната Общо 61 камиона с хуманитарна помощ пристигнаха в северната част на ивицата Газа като част от най-голямата подобна доставка от началото на войната между "Хамас" и Израел, предаде ДПА.
Палестинският Червен полумесец успешно докара камионите там, съобщи снощи хуманитарната организация. Хората ще получат вода, лекарства и медицинско оборудване на четири пункта в Северна Газа, заяви още тя. Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси каза, че 187 камиона с помощи са пристигнали в анклава до снощи. 
Преминаването на 200 камиона в Газа първоначално бе планирано за вчера, но бе забавено от щателна проверка на товара. Службата на ООН каза, че в ивицата Газа вчера са били доставени 129 000 литра дизелово гориво, както и четири резервоара с газ за готвене. 
Тази нощ температурите в Газа паднаха и има нарастваща нужда от средства, с които нуждаещите се могат да се стоплят, като матраци, одеяла, материали за поправяне на пострадалите къщи и приспособени за зимни условия палатки. Доброволци досега за раздали пакети, включващи средства за спане, готвене, миене и палатки, само в южната част на ивицата, тъй като според Службата на ООН няма безопасен достъп до Северна Газа. Близо 1.7 милиона са били разселени заради боевете в анклава. 
Днес е третият ден след началото на временното примирие между Израел и "Хамас". Паралелно с размяната на заложници и затворници споразумението позволява и на стотици камиони да превозват храна, медицински материали и гориво до Газа, сочи информация от медиите.
Преди войната около 500 камиона хуманитарна помощ влизаха в ивицата Газа всеки ден, припомня ДПА.
26.11.2023, 15:30 часа
455 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha