Джипита предупреждават: Грип и COVID-19 ще атакуват по празниците, още не е късно за ваксина

Джипита предупреждават: Грип и COVID-19 ще атакуват по празниците, още не е късно за ваксина Обичайните за сезона вируси плъзнаха и понапълниха кабинетите на личните лекари. Засега обаче не може да се говори за драстичен скок и риск от епидемии, коментираха джипита. В училищата също не отчитат завишен брой болни ученици. Прогнозите са, че болните рязко ще скачат по време на коледните и новогодишните празници, когато ще има големи струпвания на хора.
"В момента циркулират много и най-различни вируси, но все още не можем да говорим за бум на вирусните инфекции", заяви пред „Марица“ шефът на пловдивските джипита д-р Костадин Сотиров. По думите му, ситуацията не е по-различна от тази през миналите години по това време.
Най-често оплакванията са от хрема, болки в гърлото, корема, висока температура, разстройство, конюнктивит.
„Среща се цялата гама от оплаквания, според различните вируси, с които са заразени болните. Тази година видовете са много, но все още няма високи стойности на заболели. Те са повече в сравнение с лятото, защото заради студеното време хората стоят повече в затворени помещения, не проветряват редовно и затова по-лесно се заразяват“, обяснява д-р Сотиров.
Сред пациентите му има болни и от ковид, който никога не си е отивал. Като цяло, ситуацията със заразата, която ни изправи на нокти, вече се успокоява.
"Новите щамове са по-щадящи, а и има едно масово преболедуване. Някои го карат със симптоми, но поне 4-5 пъти по-често го прекарват без изобщо да разберат. Чак като  направят изследвания, виждат, че всъщност дори не са разбрали, че са изкарали ковид", обяснява лекарка от ДКЦ.
По думите ѝ, в момента респираторно-синцитиалният вирус причинява може би най-тежките заболявания, предизвиквайки бронхити, най-вече сред малките деца.  
"Досега през годините не е имало такова закъснение при навлизането на заразата у нас. Може да се приеме, че грипът вече чука на врата и дори с единия крак е влязъл в България. Налице е начална циркулация на отделни места, която тепърва предстои да се засили през месец декември", коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.
По думите му, на база на статистиката, която водим от дълги години, се оказва, че краят на януари, началото на февруари е ​периодът, ​в който епидемията достига своя пик и започва сравнително бърз спад. И тази година, плюс-минус две седмици, ще бъде в рамките на този период.
Грипните щамове, които се очакват тази година, са "Виктория", "Уисконсин" и "Дарвин". 
За сезонния грип обичайни симптоми са възпалено гърло, запушен нос, треска, мускулни болки, които се появяват внезапно. Болният може да предава заразата около пет дни. Три четвърти от контактните с добри защитни сили в момента не се разболяват.
 "В Пловдивска област грипните заболявания обикновено бележат ръст втората половина на януари“, припомня и д-р Сотиров. Според него все още не е късно да се ваксинираме срещу грип и коронавирус, тъй като това е най-сигурната защита.
„Изобщо не е късно хората да се имунизират. Могат да го направят дори по време на епидемията, която се очаква следващите месеци. Ваксините против грип по националните програми за възрастни са определени да се слагат до 31 март, а тези за ковид се поставят целогодишно. Наличието на епидемия също не е противопоказание за имунизиране, а напротив ​- то е показание. Има чудесни противогрипни ваксини за деца от 5 до 18 години, които са под формата на спрей за нос. Това важи и за по-малките“, категоричен е д-р Сотиров.
Той припомни, че двете ваксини - срещу грип и ковид, могат да се поставят едновременно. Другите мерки, като проветряване, ползване на дезинфектанти, редовното миене на ръцете и носенето на маски в градския транспорт, здравните заведения и местата, където се струпват много хора, също е добре да се прилагат, но в сравнение с имунизациите тяхната ефективност е много по-малка, убеден е лекарят.

За лекарствата д-р Сотиров е категоричен, че няма измислени за вирусни инфекции. „Единствено срещу грип има два препарата, които са ефективни, ако се приемат първите един, най-много два дни. Най-добре е, когато сме болни от някакъв вирус, да се приемат много течности, за предпочитане топли, лекарствата да са за съответните симптоми ​- за хрема ​- капки за нос, за болки ​- обезболяващи, за висока температура - температуропонижаващи лекарства, и т.н.“, съветва д-р Сотиров.
30.11.2023, 11:54 часа
351 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha