Министър Тагарев: Разходите за отбрана ще достигнат 2% от БВП през следващата година

Министър Тагарев: Разходите за отбрана ще достигнат 2% от БВП през следващата година „Кабинетът стриктно следва плана от 2018 година за повишаване на разходите за отбрана, следващата година ще достигнем 2% от БВП, което се разгледа като минимум, а не като цел”, каза военният министър Тодор Тагарев, предава NOVA.
По думите му в Румъния разходите за отбрана са 2,5% от БВП, при Балтийските страни повече от това, а Полша задминава 4%. „Разходите служат за изграждане на способности, които ще гарантират сигурността по възможно най-добрия начин. Ние винаги разчитаме и на съюзните способности. С тези 2% започваме да модернизираме по-съществена част от нашата армия, така че тя да действа с нашите съюзници, когато се наложи, а междувременно да се тренира”, добави министърът.
По отношение на отправените заплахи към него, той уточни, че те са ежедневие.
Българското правителство и в частност МВнР действаше принципно в случая с полета на Сергей Лавров. То издаде разрешение на Лавров като ръководител на делегация за международна организация, която се среща в Скопие, но не и за други лица обект на санкции. Когато е станало ясно, че на борда има и такива, не е разрешено прелитане на самолета. 
Според него реакцията на Захарова е нервна и е част от руската пропагандна война. „Решенията за прелитане или не са национални и те се взимат в съответствие с международни правила и режими”, добави още той.
01.12.2023, 13:48 часа
284 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha