Връчиха наградите от националния конкурс, посветен на екзарх Антим I

Връчиха наградите от националния конкурс, посветен на екзарх Антим I В драматичния театър във Видин тържествено връчиха наградите от втория национален конкурс, посветен на живота и делото на екзарх Антим I. Той се организира с благословението на Светия синод на Българската православна църква от Видинската митрополия, Съюза на българските писатели, списание „Читалище“ и дружество „Будители“ в област Монтана. 
Съгласно регламента на конкурса участниците са разделени в четири възрастови групи и могат да представят по едно авторско произведение в категориите стихотворение, разказ, есе, рисунка, скулптура, песен и кинофилм.
И тази година са изпратени стотици творби от цялата страна. Те са оценени от жури с председател Боян Ангелов, който е и председател на Съюза на българските писатели. В състава на журито са литературният критик Юри Ангелов, богословът проф. д-р Павел Павлов, живописецът Андрей Трифонов и музиковедът Георги Славчев.
Видинският митрополит Даниил отбеляза, че дори и след толкова години няма тъмни петна в личността на екзарх Антим I, няма порок, който да дразни. Напротив, четейки писмата му и осъзнавайки делата му, той продължава да ни вдъхновява. Нека познаваме личността на първия екзарх, да си спомняме и опресняваме паметта за него, нека да подражаваме на вярата му, подчерта митрополитът.
Председателят на журито на конкурса Боян Ангелов от Съюза на българските писатели изказа благодарност към Видинската митрополия за идеята и възможността да се създаде един неръкотворен образ на екзарх Антим I чрез литературни творби, рисунки, филми, песни.
Като член на журито литературният критик Юри Йорданов представи издадения алманах с творбите от миналогодишното първо издание на конкурса „Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов, свободен живот!“. Той определи изданието като „бижу”, което трябва да краси всяка българска библиотека.
Най-добрите произведения от втория конкурс също ще бъдат издадени в сборник.
01.12.2023, 16:39 часа
507 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha