Увеличават се алергиите сред децата в последните десетилетия

Увеличават се алергиите сред децата в последните десетилетия „Увеличават се алергиите сред децата в последните десетилетия. Нараства броят на хранителните и на респираторните алергии и на кожните промени. В практиката преобладават респираторните алергии, но и хранителните се увеличават". Това заяви д-р Полина Костова, специалист по алергология и педиатрия.
Алергиите от пшеница, краве мляко, соя, фъстъци, морски дарове са от една група, обясни тя и допълни, че не бива да бъркаме термина алергия с непоносимост. „Когато говорим за алергични прояви, имаме предвид т.нар. реакции от бърз тип. Те обикновено се проявяват след консумация на въпросната храна – от минути до 3 часа. Може да се появи обрив, оток, повръщане, диария. Обикновено това са симптомите на една алергична реакция. В другите реакции попадат специфични гастрити. Оплакванията може да се сбъркат с някой гастроентрологичен проблем. Тя изтъкна, че е важно лекарят да разпита подробно пациента как се проявяват проблемите. Хранителните алергии имат определена симптоматика от няколко органи и системи. Може да има и забавена реакция", каза д-р Костова.
Според нея сега тестовете към алергии са достъпни и често има направени и излишни изследвания. „За алергиите няма вече възраст. Могат и респираторни алергии да бъдат отключени в по-късна възраст", обясни д-р Полина Костова. Може да има и алергия от бърз инхолаторен тип – пекарите могат да имат симптоми на астма, когато са контакт с причинителя", обясни д-р Полина Костова.
Според алерголога в Александровска болница д-р Снежина Михайлова има няколко състояния, които са свързани с реакция към глутен. „Дали ще говорим за глутенова непоносимост, алергия или друго – всички те се дължат на неправилна имунологична реакция".
02.12.2023, 16:08 часа
390 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha