Нападение с нож в центъра на Париж, има жертва и ранени

Нападение с нож в центъра на Париж, има жертва и ранени Германец загина, а други двама, включително британец, бяха ранени при нападение с нож на улица в центъра на Париж, предаде Би Би Си.
Атаката е станала близо до Айфеловата кула малко преди 21:00 часа местно време в събота.
По-късно 26-годишен французин беше арестуван, а прокуратурата за борба с тероризма започна разследване.
Прокурорът Жан-Франсоа Рикар заяви, че заподозреният се е заклел във вярност на групировката "Ислямска държава" (ИД).
Рикар каза на брифинг в неделя, че заподозреният Арман Р., френски гражданин, роден във Франция от ирански родители, е направил обещанието във видео, публикувано в социалните медии.
Той прие исляма на 18-годишна възраст, каза прокурорът, и беше хвърлен в затвора през 2016 г. за четири години, след като направи планове да пътува до Сирия, за да се присъедини към ИД.
Полицията заяви, че той е трябвало да следва лечение за психиатрични проблеми.
Рикар добави, че заподозреният е бил под наблюдение за предполагаем екстремизъм и че трима сътрудници, включително членове на семейството му, са били задържани за разпит.
По-рано стана ясно, че жертвата, убита при нападението в събота вечерта, е германски турист, който е работил като медицинска сестра.
Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен заяви, че жертвата е била със съпругата си, когато е бил нападнат и намушкан смъртоносно на Ке дьо Гренел.
Той каза, че животът на съпругата е бил спасен от намесата на таксиметров шофьор и че заподозреният е избягал през близкия мост, обхващащ река Сена.
След като преминал от северната страна на реката, той нападнал още двама души: французин на възраст около 60 години и 66-годишен британски турист, който бил ударен в окото с чук.
След това заподозреният е бил задържан от полицията и арестуван по подозрение в убийство - определено във френското законодателство като предумишлено убийство - и опит за убийство във връзка с терористично предприятие.
Видео, публикувано онлайн, изглежда показва момента, в който заподозреният е бил задържан от въоръжена полиция недалеч от мястото, където се е случило нападението.
Двамата ранени са били лекувани от спешните служби и в неделя министърът на здравеопазването Орелиен Русо заяви пред френски медии, че са "в добро здраве".
Дарманин каза, че предполагаемият нападател е бил чут да крещи "Аллах Акбар", арабски за "Бог е най-великият", и каза на полицията, че е разстроен, защото "толкова много мюсюлмани умират в Афганистан и в Палестина".
Предполага се също, че заподозреният е предположил, че Франция е съучастник в смъртта на палестинци в Газа.
В събота в социалните мрежи беше публикувано видео, в което заподозреният критикува френското правителство и обсъжда това, което той определи като убийство на невинни мюсюлмани, съобщава агенция AFP.
Пишейки в X, бивш Twitter, френският президент Еманюел Макрон изпрати мислите си до всички засегнати от "терористичната атака" и благодари на спешните служби за техния отговор.
"Националната антитерористична прокуратура сега ще бъде отговорна за хвърлянето на светлина върху тази афера, за да може да се въздаде справедливост в името на френския народ", каза той.
Това се случва по-малко от два месеца, след като учител беше убит при нападение с нож в гимназия в северния град Арас, което накара френското правителство да постави страната в най-високото ниво на тревога за националната сигурност.
04.12.2023, 09:27 часа
268 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha