Захари Карабашлиев представя романа "Рана" във Враца

Захари Карабашлиев представя романа "Рана" във Враца Регионална библиотека „Христо Ботев“ кани на представянето на романа "Рана" от Захари Карабашлиев на 12 декември от 17:30 часа в "Обща читалня" (ул. "Петропавловска" 43).
"Рана" е разтърсваща хроника на забравената история на България от началото на XX век, но и неочакван и красив разказ за смелостта, състраданието и любовта, които спасяват човешката душа и в най-мрачните мигове.
Историята в „Рана“ проследява Сава – бежанец от Одринска Тракия след Балканските войни, който е студент по право в София, и Елиза – генералска дъщеря, талантлива пианистка, ученичка в последен клас на Музикалното училище. Любовта им е невинна и кратка — новата, голяма световна война ще прати младия идеалист в школа за запасни офицери, а през септември 1916-а ще го отведе на Добруджанския фронт, където съдбата го среща с мобилизиран румънски писател и четиригодишно сираче.
Захари Карабашлиев пише проза и драматургия. Автор е на романа „18% Сиво“, който е преведен в Съединените щати, Франция, Полша, Словакия, Хърватия, Сърбия и др. Вторият му роман „Хавра“ излиза през 2017 г., а четири години по-късно авторът издава „Опашката“, която е адаптирана от Явор Гърдев в едноименно представление в Плевенския театър.
Карабашлиев е носител на Националната литературна награда за български роман на годината (2018 и 2022 г.), роман на годината (фондация „ВИК“), „Христо Г. Данов“, „Хеликон“, „Аскеер“ и др. Негови творби са публикувани в книги, сборници и списания, превеждани са на различни езици, а разказът „Разсейки“ през 2018 г. е включен в американската антология „Най-добрата европейска проза“.
04.12.2023, 13:03 часа
507 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha