Видин посрещна икона на Св. Николай Чудотворец и мощи на Св. вмчк Димитър Солунски

Видин посрещна икона на Св. Николай Чудотворец и мощи на Св. вмчк Димитър Солунски С литийно шествие снощи във Видин бяха посрещнати икона на св. Николай Мирликийски Чудотворец и мощи на Св. вмчк Димитър Солунски.
"Тази година за празника на св. Николай Чудотворец имаме голяма духовна радост", каза протосингелът на Видинска митрополия архимандрит Антим. "Митрополитският храм във Видин получи среброкована икона на светеца. Тя е дарение от Таня Попова от Видин и е изработена от зографа Димчо Димчовски от Велико Търново", допълни той. Иконата ще пребивава в едноименния храм в старопрестолния град. 
Литийното шествие тръгна от кръстовището на улиците „Цар Александър II“ и „Княз Александър Батенберг“. В него се включиха Видинският митрополит Даниил, свещеници, представители на културни институции, сдружения, много граждани. По пътя на иконата към митрополитския храм в квартал „Калето“ момичета хвърляха цветя. В църквата бе отслужено вечерно богослужение.
Мощите на Св. вмчк Димитър Солунски ще останат в едноименния катедрален храм във Видин, където преди години от същия дарител бяха дарени две икони - на Св. вмчк Димитър и на Св. вмчк Мина, поясни архимандрит Антим.
06.12.2023, 14:42 часа
379 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha