Протест за по-високи заплати затвори магистрала "Хемус"

Протест за по-високи заплати затвори магистрала "Хемус" Работещи в агенция "Пътна инфраструктура" излязоха на протест с искане за по-високи заплати.
Те затвориха движението по магистрала "Хемус" преди тунел "Топли дол" в 11 часа. Блокадата на пътя се очаква да продължи до 13 часа. Това съобщиха от синдикат "Пътно дело" към КНСБ.
Протестът е под надслов "Достоен труд - достойно заплащане".
Работещите в пътната агенция настояват за увеличение на заплатите с 20 процента. За това са необходими малко над 17 млн. лева, които да бъдат заложени в Бюджет 2024. Служителите в АПИ са 2417.
Ръководството на синдикат "Пътно дело" - КНСБ и служителите на АПИ са изпратили декларация до министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, до министъра на финансите Асен Василев, както и до председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов.
Увеличаването на заплатите ще бъде израз на професионалното признание към усилията и ангажимента на нашия трудов колектив, ще подкрепи мотивацията на служителите и ще способства за подобрение на общата работна атмосфера, пише в декларацията.
До момента нямаме отговор от институциите, каза Малина Кованджиева от КНСБ. Тя допълни, че след миналогодишния протест заплатите на служителите в АПИса били увеличени с 30%. По тази причина протестиращите се надяват и сега да бъдат чути исканията им.
Над половината от работещите АПИ са на минималната работна заплата, заяви Малина Кованджиева.
При непостигане на исканията за увеличаване на заплатите от синдиката предупреждават, че са готови на стачка.
07.12.2023, 14:48 часа
425 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha