"Коктейл" от вируси и грип върлува у нас, болните са се увеличили двойно

"Коктейл" от вируси и грип върлува у нас, болните са се увеличили двойно Ръст на случаите на грип и остри респираторни заболявания през последните седмици, показват данните на Министерството на здравеопазването.
Над 3600 са случаите на грип и остри респираторни заболявания за миналата седмица. За сравнение – в първата седмица на октомври случаите са около 1900. В София миналата седмица има 466 случая, а в началото на октомври са почти 100.
„Повече от два пъти се увеличи оборота на пациенти. Приемаме по 9 – 10 деца на ден, което не беше такава тенденция до преди две седмици. Имаме коктейл от вируси, имаме грипни вируси. Има и РСВ, което е много опасно за бебенцата, имаме аденовируси, имаме коронавируси. Има и грип. Има и комбинирани. Тези са по-тежко протичащи“, коментира проф. Гергана Петрова, началник на клиниката по педиатрия.
„Две години бяхме по-затворени, не комуникираха децата помежду си и имунните ни системи се омързеливиха, защото бяхме като в едни затворени бурканчета и само си живеехме в собствения си свят“, посочва тя като причина.
„Сега сме като едно дете, което тепърва тръгва за детска градина и започва да боледува, тоест нашата имунна система тепърва се сеща как да реагира. Другата причина е, че станаха много по-агресивни микроорганизмите, ние виждаме доста резистентни микроорганизми, това най-вероятно е с безобразната употреба на антибиотици при всяка вирусна инфекция предходните две години“, коментира още здравният специалист.
При първите симптоми проф. Петрова препоръчва бърз тест за грип и за COVID-19. Ако грипът е доказан в първите часове, има ефективно лекарство срещу вируса. Сред съветите за превенция е навременната ваксинация, която е препоръчително да се поставя през октомври-ноември.
„Ако детето е абсолютно здраво и мога да го изолирам през следващите две седмици, все още не е късно. Трябват ни поне две седмици, за да изградим имунитет. Този имунитет е траен, но до три-четири месеца. COVID-19 и грипът в момента са поравно срещани. Една идея COVID-19 все още  е повече”, посочва проф. Петрова.
Грипната епидемия се очаква през януари, прогнозира още тя. Съветът към родителите е да избягват самолечението, децата да се хранят пълноценно, което да стимулира имунитета им и повече разходки навън.
А към антибиотик да се пристъпва само при доказана бактериална инфекция.
09.12.2023, 09:45 часа
518 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha