САЩ възпряха искането на ООН за прекратяване на огъня в Газа

САЩ възпряха искането на ООН за прекратяване на огъня в Газа САЩ наложиха днес вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, настояваща за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня във войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" в Газа, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че по този начин Вашингтон изпада в дипломатическа изолация, опитвайки се да защити съюзника си Израел.
Тринайсет членове на Съвета за сигурност подкрепиха проекторезолюцията, внесена от Обединените арабски емирства (ОАЕ), докато Великобритания се въздържа при гласуването. Вотът идва, след като генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди в сряда Съвета за сигурност за глобалната заплаха, която произлиза от продължаващата вече два месеца война в Газа.
"Какво е посланието, което изпращаме на палестинците, ако не можем да се обединим зад призива за временно спиране на масираните бомбардировки на Газа?", каза заместник постоянният представител на ОАЕ в ООН Мохамед Абушахаб.
Заместник постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Ууд каза, че резолюцията е откъсната от действителността и "няма да промени нищо на терен". "Затова, макар САЩ силно да подкрепят установяването на траен мир, при който израелци и палестинци да могат да живеят в мир и сигурност, не подкрепяме призивите за незабавно прекратяване на огъня", допълни американският дипломат, цитиран от Асошиейтед прес.
"Нашите колеги от САЩ буквално пред очите ни подписаха смъртната присъда на още хиляди, ако не и на десетки хиляди мирни жители в Палестина и Израел, включително жени и деца, а също така на опитващите се да им помогнат служители на ООН. Историята ще даде оценка на тези действия на Вашингтон", каза заместник постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски.
САЩ и Израел се противопоставят на прекратяване на огъня, защото смятат, че това само ще облагодетелства "Хамас". Вместо това Вашингтон се обявява за паузи в бойните действия, за да се защитят цивилните и да се позволи освобождаването на взетите от "Хамас" заложници, посочва Ройтерс.
 
Въоръжаване
Американското правителство е поискало от Конгреса да одобри продажбата на 45 000 снаряда за израелски танкове "Меркава", за да бъдат използвани в Газа, съобщиха източници на Ройтерс, цитирани от БТА.
Потенциалната сделка на стойност повече от 500 млн. долара не е част от поискания от американския президент Джо Байдън допълнителен пакет военна помощ за Украйна и Израел, възлизащ на 110,5 млрд. долара, посочва Ройтерс. Тя следва да бъде одобрена от комисиите за външна политика на Сената и Камарата на представителите, които могат да протакат сделката или да проведат консултации с правителството като приведат своите доводи против нея.
Държавният департамент на САЩ обаче настоява двете комисии бързо да одобрят сделката, казаха един настоящ американски служител и бившият говорител на ведомството Джош Пол на фона на неодобрението на някои правозащитни организации относно използването на американски оръжия в конфликта между Израел и "Хамас".
"Предложението беше внесено в комисиите по-рано тази седмица и се очаква да бъде обсъдено в следващите 20 дни. Държавният департамент ги подканя бързо да вземат решение", каза Пол пред Ройтерс.
 
Санкции
Белгия ще настоява за европейска забрана за влизане в ЕС на екстремистки израелски заселници, заяви външният министър на страната. Ден по-рано министър-председателят Александер де Кро обяви, че на екстремистки заселници от Западния бряг ще бъде забранено да влизат в Белгия, предаде белгийската новинарска агенция Белга.
Искането за ограничения за влизане ще бъде отправено на Съвета на европейските външни министри в понеделник и на европейската среща на върха следващата седмица, заяви външният министър Хаджа Лабиб.
По-рано тази седмица правителството на САЩ обяви, че ще наложи визови ограничения на израелските заселници, които участват в подкопаването на мира, сигурността или стабилността в окупирания Западен бряг.
Тъй като хората могат да се движат свободно в рамките на ЕС, националната забрана за влизане би била до голяма степен неефективна, освен ако други държави членки не последват примера. Ето защо Лабиб ще повдигне въпроса пред европейските си колеги, заяви тя в съобщение за медиите.
ЕС няма единна позиция по отношение на конфликта между Израел и Палестина. Белгия едновременно осъди "Хамас" за терористичното нападение в Израел на 7 октомври и смята Израел за отговорен за многобройните жертви сред цивилното население в ивицата Газа.
09.12.2023, 13:27 часа
345 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha