ЕС постигна историческо споразумение за регулацията на изкуствения интелект

ЕС постигна историческо споразумение за регулацията на изкуствения интелект Споразумение за правилата, регулиращи използването на изкуствения интелект, постигнаха представители на държавите членки на Европейския съюз и на Европейския парламент, съобщи еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от световните агенции.
"Европа се позиционира като пионер, осъзнавайки важността на ролята си за установяване на стандарти на глобално ниво. Вярвайте ми, това е исторически ден", заяви Бретон на пресконференция, предаде Ройтерс.
Споразумението бе постигнато след почти 15 часа преговори между двете страни, проведени вчера. Преди това имаше още 24 часа дебати по въпроса.
Споразумението касае въвеждането на по-строги правила основно използването на изкуствен интелект в ЕС в бъдеще, отбелязва ДПА. ЕП описа правилата като първия закон за изкуствения интелект в света.
Проектът на нормативен акт, съдържащ въпросните правила, беше предложен от Европейската комисия през април 2021 г. Според него системите за изкуствен интелект ще бъдат категоризирани в различни рискови групи. Колкото по-висок е потенциалният риск, свързан с едно приложение за изкуствен интелект, толкова повече изисквания ще има за него. ЕС се надява, че правилата, заложени в законодателството ще бъдат възприети по целия свят.
Но преговорите по разпоредбите почти се провалиха неотдавна заради въпроса за регулиране на така наречените базисни модели. Това са много мощни модели за изкуствен интелект, които могат да бъдат обучени с широк набор от данни. Те могат да формират основата за много други приложения, като например генеративните предварително обучени трансформатори.
Германия, Франция и Италия неотдавна призоваха за разпоредби, които да регулират само приложенията за изкуствен интелект, но е и за самата базисна технология, припомня ДПА.
Планираните в законодателството правила за лицево разпознаване, при което да се използва изкуствен интелект, например за цели на националната сигурност, също породиха полемика по време на преговорите, допълва ДПА.
ЕП и държавите членки предстои официално да одобрят постигнатото споразумение за правилата за изкуствен интелект, но се смята, че това е само формалност, посочва ДПА.
В идните дни двете преговарящи страни предстои да изгладят още някои детайли, които биха могли да променят все пак вида на финалното законодателство за регулиране на изкуствения интелект, допълва Ройтерс. Франс прес отбелязва, че става дума за изглаждане на технически детайли в текста.
Законодателството предвижда и изискване, че правителствата ще могат да използват биометрично наблюдение на хората в реално време на обществени места само в случаи, когато става дума за издирване на жертви на определени престъпления, за превенция на истински, настоящи или прогнозирани заплахи, като терористични атаки, или за издирване на хора, заподозрени за най-сериозни престъпления.
Споразумението забранява манипулиране на когнитивното поведение, нецелевото събиране на лицеви изображения от интернет или от охранителни камери, а също и системите за социално оценяване или за биометрична категоризация с цел намеса в политическите, религиозните, философските вярвания и убеждения, сексуалната ориентация и расовата принадлежност, допълва Ройтерс.
Потребителите ще имат правото за подават оплаквания и да получават детайлни обяснения, докато за нарушителите на разпоредбите ще има глоби, вариращи от 7.5 милиона евро до 35 милиона евро
09.12.2023, 15:11 часа
359 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha