Внимание! Отчитат бум на варицела и скарлатина в Монтанско

Внимание! Отчитат бум на варицела и скарлатина в Монтанско Ръст на заболелите от варицела и скарлатина се отчита в Монтанско, сочат данни на Регионалната здравна инспекция.
За втора поредна седмица на територията на областта случаите на варицела са 32. Заболелите от скарлатина са 15 души. И двете зарази спадат към болестите на дихателните пътища и засягат предимно децата в училищата и детските градини. И двете са съпътствани с обриви, в повечето случаи и грипоподобни симптоми като температура и хрема. Затова често родителите първоначално не могат да различат двете заболявания. 
При варицелата обривът най-често е по корема, лицето, окосмената част на главата, както и крайниците и гърба, а при по-тежките случаи - по лигавиците на устата, езика и небцето.
Пъпките излизат на тласъци и са силно сърбящи, с малки изпълнени с течност мехурчета. Съпътстващи симптоми са отпадналост, загуба на апетит, раздразнителност и температура до 38-39°С.
При скарлатината заболяването настъпва с рязко покачване на температурата, болки в гърлото, затруднено преглъщане и  неразположение. Може да се наблюдава гадене и повръщане, главоболие. Обривът е червен и обхваща цялото тяло, но е най-интензивен в областта на шията, долната част на корема и вътрешната повърхност на бедрата. Езикът е зачервен и набъбнал, с малки подутини, а бузите и челото са аленочервени. 
Един човек пък се е заразил с лаймска болест, която се пренася предимно от кърлежи. Симптомите тук протичат на стадии, като първият е по-лек, протичащ с кожни проблеми. След няколко седмици или месеци обаче биват засегнати и опорно-двигателната  и сърдечно-съдова система. Последният трети стадии на симптоматика обхваща ставите и нервната система. Препоръчително е лечението с антибиотици. 
11 пък са новозаразените с ентероколит. Болестта спада към чревните инфекции и настъпва с повръщане, повишена температура, болки в корема и тежка диария. За овладяване на болестния процес се препоръчва добра хидратация, адекватна диета и прием на пробиотици. Оздравителният период обикновено е кратък.
За периода 4 – 10 декември в област Монтана са регистрирани 20 случая на COVID – 19.
 
12.12.2023, 08:30 часа
1298 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha