ГЕРБ и ДПС се обединиха около важни промени за тайната на осиновяването

ГЕРБ и ДПС се обединиха около важни промени за тайната на осиновяването Темата, която касае осиновяванията, макар и да е далеч от тежките политически битки, засяга хиляди българи, заяви в кулоарите на парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ. С окончателно приемане на законови промени, които уреждат облекчаване и подобряване на процедурите по осиновяване, ще започнат работата си депутатите. 
През последните три години са намалели трайно осиновяванията, каза още Атанасова и поясни, че именно заради това от ПГ на ГЕРБ-СДС са внесли промени в Семейния кодекс и касаят не само тайната на осиновяване и произход, а и изграждане на информационната система и допълнителна работа на службите, които са ангажирани с процеса на осиновяване.
Стана ясно още, че е имало спорни текстове, но в крайна сметка, ще бъдат подкрепени текстовете, отхвърлени от правна комисия, които засягат разкриването на произхода на осиновения от съда. 
Предложението е общо на няколко парламентарни групи, информира Деница Сачева от ГЕРБ и поясни, че седем години е било нужно една толкова важна тема да влезе в дневния ред на НС. 
"В правна комисия отхвърлихме текста, който касае разкриването на произхода на осиновения от съда, но след разговор между двете парламентарни групи на ДПС и тази на ГЕРБ в зала ще подкрепим това предложение", обясни и депутатът от ДПС Ертен Анисова. 
Хатидже Георгиева от ДПС коментира, че внасят три предложения.
“Едното е свързано със становище от отдел Закрила на детето в случай на осиновяване на внук от бабата и дядото, следващото включва разширяване на достъпа до националната електронна и информационна система за пълно осигуряване чрез включване на представител на ДАЗД към специализирана орган към МС и повишаване на прозрачността”, добави Георгиева.
13.12.2023, 11:09 часа
315 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha