Общините от Врачанско искат от държавата 60 млн. лева догодина, вижте всичките им проекти

Общините от Врачанско искат от държавата 60 млн. лева догодина, вижте всичките им проекти Финансиране от около 60 милиона лева искат общините от област Враца от държавата догодина, показва проверка на агенция BulNews. 
В проектобюджета за 2024 г. е разписано какви пари за капиталови инвестиции се дават на общините и точно по какви проекти. Финансовият министър Асен Василев заложи в бъдещата рамка 1 млрд. лв. за общински проекти, като бе публикуван и списък с детайли колко пари за коя община ще отидат. Те са на база подадените от самите общини проекти към финансовото министерство.
Според заложената методология в проектобюджета общини с над 180 000 души могат да предложат проекти на стойност до 100 млн. лв., общини, категория 1 – до 50 млн. лв., за останалите категории лимитите са съответно 30 млн., 15 млн., 10 млн., 6 млн. лв. Правителството твърди, че няма да отхвърля проекти, ако са в рамките на този лимит и имат съответните документи – разрешение за строеж или виза за проектиране.
Очаквано, най-голямата община в областта – Враца, иска най-голяма сума – близо 10.3 милиона лева. Местната управа обаче кандидатства само с един проект – за основен ремонт на уличната мрежа на квартал "Бистрец".
Община Борован кандидатства с три проекта за благоустройство на обща стойност малко над 1 милион лева. Иска се обновяване на парковете в Нивянин и Малорад, както и на площада в Добролево.
Община Бяла Слатина е подала проекти за 6.5 милиона, всичките свързани с пътната инфраструктура. От местната управа искат ремонт и благоустрояване на централния площад в града и на централната пешеходна зона. Останалите средства за са ремонт на тротоари в селата Търнава и Алтимир. 
Над 9 милиона лева иска община Козлодуй. Повече от половината сума е за мултифункционални игрища за спорт в комплекс Арена Козлодуй. Останалите средства са за реконструкция и рехабилитация на системата за външно изкуствено осветление.
Само един проект е заложен от община Криводол, които искат 6 милиона за реконструкция на местни пътища, част от общинската пътна мрежа. 
За основен ремонт на пътища искат пари и от община Мездра. Местната управа иска от държавата 5 милиона, с които да обнови улици в железничарския град. 
Доизграждане на уличната ВиК мрежа искат пък в Оряхово. Проектът е за близо 8 и половина милиона и се отнася за южните жилищни квартали на града.
Община Мизия е заложила три проекта за малко над 5 милиона. Екипът на кметицата Валя Берчева предлага изграждане на пазар в Крушовица, благоустрояване на централната пешеходна зона и централния парк и площад "Свобода" в Мизия, както и реконструкция на лекоатлетическа писта и прилежаща инфраструктура в двора на ОУ "Цанко Церковски" в градчето. 
Цели 4 проекта са подали от община Роман. Те обаче са на по-малка стойност – под 3 милиона общо. Те са за реконструкция на три улици в града (участъка от ул. „Рила“ от кръговото кръстовище до каменния мост (включително) над р. Малък Искър в Роман, ул. "Генерал Скобелев" и ул. "Елин Пелин"), както и една в село Хубавене.
Община Хайредин пък иска с помощта на държавата да ремонтира покрива на НЧ "Съзнание-1912" в село Михайлово и ДГ "Славейче" - филиална група в Рогозен. За целта се иска отпускане на близо 5 и половина милиона лева. 
Общините ще имат време да подадат проекти и след приемането на бюджета, като е предвидено списъкът да бъде преразгледан до 1 март догодина.
15.12.2023, 08:40 часа
2810 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha