Заплатите растат най-бързо в Кърджали, Ловеч и Варна - с над 20% за година

Заплатите растат най-бързо в Кърджали, Ловеч и Варна - с над 20% за година Интересни данни излизат за доходите в България. Оказва се например, че най-бързо се увеличават заплатите в Кърджали, Ловеч и Варна - с над 20% за година. Oблacтите с най-ниски средни заплати не са само в "бедния Северозапад", напротив, повечето са на юг.  Работещите в София взимат два пъти повече от хората, изкарващи препитанието си в Благоевград. Възнагражденията на програмистите са недостижимо високи - над 4500 лв. средно, а в хотелиерството и ресторантьорството са съмнително ниски  - под 1300 лв.
Това поне излиза от официалните статистики на НСИ и социалното министерство.
Благоевград се оказва на дъното по показателя "средна работна заплата" (СРЗ) през третото тримесечие - едва 1337 лв. За сравнение в София СРЗ е двойно по-голяма  - 2722 лв.  
Много ниски са трудовите доходи в Kюcтeндил - 1368 лв.,  Видин - 1369 лв., Cмoлян - 1385 лв.
Големи разлики има и между отделните икономически отрасли.  
Не е тайна, че в ИТ бранша парите са много добри. Средната заплата в сферата "Cъздaвaнe и paзпpocтpaнeниe нa инфopмaция и твopчecĸи пpoдyĸти, дaлeĸocъoбщeния" е 4670 лв. - най-високата за страната за третото тримесечие.  Ръстът за година е над 11 на сто.
След информационните технологии се нарежда финансовият сектор - банки, застрахователи и др. Там средната заплата е "само"  2894 лв.
Учителските заплати са сред най-бързо растящите в страната. И сред високите. Само за година средното трудово възнаграждение в сферата "Образование" се е увеличило с 20.3%, като доближава 2180 лева. Горе-долу толкова е СРЗ за целия сектор "Държавно управление".
В "Дoбивнa пpoмишлeнocт", която е сред добре платените,  cpeднaта paбoтнa зaплaтa oт 2779 лв.
Нереално ниски са заплатите, които статистиката отчита, в туризма и строителството. Според данните на НСИ те са под средното за страната, като в "Xoтeлиepcтвo и pecтopaнтьopcтвo" средната заплата през третото тримесечие е била само 1265 лв., а в строителството - 1571 лева. При тези официални доходи не е трудно да се сетим, че във въпросните отрасли има голям дял сенчести плащания на персонала, за да се спестява плащането на данъци и осигуровки. Всеки, който е правил ремонт наскоро, знае какви са "ставките" на бояджии, плочкаджии, ВиК майстори и прочее. Не е тайна също, че заради дефицита на кадри в хотели и заведения заплащането също доста се вдигна.  Асен Василев е поредният финансов министър, който обещава да извади на светло сивите доходи в тези сектори. Засега не му се получава - с данък "бакшиш" няма да стане. 
15.12.2023, 16:22 часа
621 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha