Избор на нов главен прокурор най-рано през ноември догодина

Избор на нов главен прокурор най-рано през ноември догодина Нов Висш съдебен съвет ще има най-рано през септември. Това става ясно, след като комисията по конституционни въпроси прие на второ четене промените в основния закон. Което пък означава, че избор на нов главен прокурор, който трябва да направи новосъздадения прокурорски съвет, ще е към ноември. 
В неделя сутринта комисията продължи да гледа на второ четене промените в конституцията, като този път заседанието продължи само за 45 минути за разлика от събота, когато дебатът беше 6 часа.
В преходните разпоредби членовете на комисията записаха, че в срок до 6 месеца народните представители приемат законопроектите, свързани с измененията, а в срок до три месеца се избират новите членове на съдебния и прокурорския съвет. 
"Поставихте едни срокове шест плюс три, а после избор на главен прокурор и шеф на ВАС. Това означава, че главният прокурор ще изкара на поста си без мандат 11 месеца", обърна внимание Велислав Величков от "Правосъдие за всеки". Според него с тези срокове имало голям риск.
Правосъдният министър Атанас Славов му обясни защо са поставени сроковете. Срокът, в който ще приключи обществената процедура и изработването на Закона за съдебната власт, който на практика бил съвсем нов, бил март, а после предстояло и гласуването в парламента. Той бил убеден, че 6 месеца е разумното време. Още не било изяснено и как да се избират новите членове на ВСС. 
Екатерина Захариева поясни, че това е максималният срок, а ако министърът е готов със законите, щели да направят всичко възможно да се приеме, не искали да поставят министъра в ситуация, в която да не изпълни конституционните срокове. 
Служебният премиер ще се избира измежду председателя на Народното събрание, председателят на ВКС, шефът на Сметната палата или негов заместник, управителят на БНБ или негов заместник, омбудсманът или негов заместник, гласува още комисията по конституционни въпроси. Президентът трябва да го назначи в 7-дневен срок. Правомощията на служебното правителство ще бъдат ограничени със закон. Този текст беше критикуван от обществения съвет вчера, а ВКС изпрати писмо, че не може председателят на съда да е служебен премиер. 
Комисията гласува е текстът за непрекъснатостта на парламента, който също не беше приет в събота. Новата редакция е, че избори се провеждат не по-късно от един месец преди изтичане на срока на пълномощията на предишното Народно събрание, като мандатът му започва с полагането на клетва. Предложението направи Надежда Йорданова от вносителите. То беше подкрепено от шестимата депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. 
17.12.2023, 12:43 часа
359 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha