Вдигат заплатите на селските кметове в община Враца, ето с колко

Вдигат заплатите на селските кметове в община Враца, ето с колко Общинският съвет във Враца ще гласува увеличение на заплатите на кметовете на кметствата в региона. Това се очаква да стане на последната редовна сесия на местния парламент утре. 
Трудовите възнаграждения на кметовете се определят в зависимост от броя на жителите на населеното място. Така управниците на най-големите села в общината с население над 1000 души – Згориград, Лиляче, Баница и Чирен, ще получават най-големи заплати. 
Предвидената сума за тях е 1 650 лева. Последната актуализация на заплатите на кметовете е от май миналата година, когато е одобрено възнаграждение от 1 416 лв. за кметовете на най-многолюдните села. Увеличението е с около 16%. 
Кметовете на населени места с население от 500 до 1000 души ще взимат 1 550 лева. Това са управниците на селата Девене, Мраморен, Три кладенци, Косталево, Бели извор, Нефела, Голямо Пещене и Тишевица. Досега те са взимали между 1 300 и 1 400 лева.
По 1 450 лева ще получават кметовете на Челопек и Върбица, чието население е между 400 и 500 души. 
Най-малките села в общината с под 400 жители са Веслец, Вировско, Оходен, горно Пещене и Власатица. Техните кметове ще взимат по 1 300 лева, със 100 лева повече от досега. 
Размерите на индивидуалните основни месечни заплати на кметовете на кметства в община Враца са съобразени с изискванията на Закона за местното самоуправление и местната администрация и приетите от Министерски съвет на Република България стандарти за делегираните от държавата дейности и са определени в рамките на разходите за персонал, предвидени по бюджета на общината.
18.12.2023, 10:27 часа
5202 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha