Световна група за защита на правата обвини Израел в умишлено подлагане на глад на цивилните в Газа

Световна група за защита на правата обвини Израел в умишлено подлагане на глад на цивилните в Газа В понеделник световна група за защита на правата обвини Израел, че е извършил военно престъпление, като е подложил на глад хората в Ивицата Газа, които продължават да са подложени на непрестанни атаки по време на войната с бойците на Хамас, цитирана от Ройтерс.
Министър-председателят Бенямин Нетаняху обеща да не спира бомбардировките и обсадата на гъсто населения крайбрежен анклав, където сградите са в руини и цари глад, а според здравните власти са загинали около 19 000 палестинци.
Въпреки нарастващия глобален натиск за защита на цивилните, които няма къде да отидат, Израел се стреми да елиминира групировката Хамас.
Базираната в САЩ организация "Хюман райтс уоч" (ХРУ) заяви, че израелските сили умишлено блокират доставките на вода, храна и гориво, разрушават земеделски площи и лишават 2,3 млн. души в Газа от продукти, необходими за оцеляването им.
"Израелското правителство използва гладуването на цивилни граждани като метод за водене на война в окупираната ивица Газа", се казва в доклад на ХРУ.
"Световните лидери трябва да се изкажат срещу това отвратително военно престъпление."
Израел не получи незабавен отговор на доклада на ХРУ. Той отрича да е насочен към цивилни граждани, като същевременно твърди, че Хамас се настанява в жилищни райони, и добавя, че се опитва да улесни предоставянето на помощ на невинни хора, като същевременно прекъсва доставките за хилядите бойци на Хамас, действащи от тунели.
Докладът на ХРУ беше публикуван, след като папа Франциск обвини Израел в "тероризъм", изразявайки съжаление за съобщеното убийство от израелски военни на две жени.
Израел не е отговорил на коментарите му.
18.12.2023, 14:42 часа
319 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha