Чакат ни още по-екстремни катаклизми през 2024 година

Чакат ни още по-екстремни катаклизми през 2024 година Унищожителни горски пожари в Канада, смъртоносно наводнение в Либия. Два природни катаклизъма в година на екстремални температурни аномалии. 2023 ще остане в историята като една от най-горещите години. Всеки месец между юни и ноември е бил най-топлият месец за това време на годината, разказва rfa, част от Voice of America (VOA). 
"Юли 2023 беше рекордно горещ за планетата", споделя Сара Капник, учен в Национална агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ. 
Температурите през септември пък са били толкова по-високи от обичайното, че климатолозите ги наричат "смайващо луди". Безмилостно нагряване от климатичните промени, предизвикани от човека. Отделно климатичният феномен Ел Ниньо добави нови екстремални висоти към горещините.
"Знаем, че тази допълнителна топлина в атмосферата носи със себе си допълнителна енергия, което означава, че получаваме по-интензивни, екстремни събития", разкрива Саманта Бурж от „Коперник“ - програмата на Европейския съюз за наблюдение на Земята.
Не всеки прилив на лошо време се дължи на изменението на климата. Но учените по климата от уебсайта World Weather Attribution откриха отпечатъците на глобалното затопляне върху тези метеорологични бедствия.
18.12.2023, 16:30 часа
712 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha