Още един кораб е отвлечен близо до бреговете на Сомалия

Още един кораб е отвлечен близо до бреговете на Сомалия
Още един кораб е бил отвлечен близо до бреговете на Сомалия.
Това съобщава британска агенция за наблюдение на морската търговия. Агенцията не предостави подробности за това кои са похитителите, но каза, че разследването е в ход.
Нарастват опасенията, че сомалийските пирати отново са активни, почти десетилетие след като причиниха хаос в международното корабоплаване.
Търговски кораб беше заловен от тежко въоръжени хора близо до град Ейл край бреговете на Сомалия, съобщи Морската търговска служба на Обединеното кралство. То цитира военните власти като източник на информацията.
Припомняме, че българският кораб "Руен" беше отвлечен край Сомалия от неизвестни нападатели, които най-вероятно са сомалийски пирати. Това подхрани опасенията, че пиратите се връщат в Аденския залив и водите на Червено море, които вече са засегнати от скок на атаки срещу кораби от страна на йеменските хуси. 
Сомалийските власти казаха, че са се справили с пиратството във водите на Сомалия през 2019 г.
Високопоставен европейски дипломат каза, че подемът на сомалийското пиратство по същото време като атаките на хутите срещу корабоплаването може да не е съвпадение, добавяйки, че в беззаконна зона, където изобилстват наемници, лоялността се променя.
През януари корабната индустрия премахна признаването на района за зона с висок риск в Индийския океан, резултат от усилията за борба със сомалийското пиратство в продължение на повече от десетилетие.
23.12.2023, 08:48 часа
387 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha