СЗО отчита десетократно увеличение на случаите на треската денга за 20 години

СЗО отчита десетократно увеличение на случаите на треската денга за 20 години Световната здравна организация (СЗО) съобщи вчера, че регистрираните случаи на треската денга в световен мащаб са се увеличили десетократно през последните 20 години, като климатичните промени и все по-широкото разпространение на комарите, пренасящи вируса, са отчасти виновни за предаването на вируса, който продължава да е разпространен предимно в Северна и Южна Америка, предаде Асошиейтед прес.
СЗО съобщи, че регистрираните случаи са нараснали до рекордните 5.2 милиона през 2019 г., в сравнение с 500 000 през 2000 г., в 129 държави по света - данни, които вероятно занижават действителния брой на жертвите.
През януари СЗО предупреди, че треската денга представлява пандемична заплаха и е най-бързо разпространяващото се заболяване, пренасяно от комари, в света. Въпреки че съществуват ваксини и специално отглеждани комари, съдържащи бактерия, наречена Wolbachia, за борба с денга, няма специфични лечения за вируса, когато някой се зарази.
Тази година са регистрирани повече от 5 милиона случая и над 5000 смъртни случая, свързани с денга, съобщи СЗО. Промените в разпространението на комарите, които разпространяват денга, заедно с по-големите валежи, влажност и горещина, свързани с изменението на климата, са фактори за увеличаването на броя на заболелите.
Своя роля са изиграли и по-слабите здравни системи и лошото наблюдение.
Тази година денга обхвана цялото западно полукълбо. Тя не е установена в Европа, въпреки че от 2010 г. насам в южната част на континента се появиха някои случаи на местно разпространение.
Региони, включително Северна и Южна Америка, Карибския басейн и Бангладеш, съобщават за рекорден брой случаи през 2023 г.
23.12.2023, 12:59 часа
822 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha