Зеленски има нова стратегия за победа във войната

Зеленски има нова стратегия за победа във войната Висшето военно-политическо ръководство на Украйна има стратегия до 2024 г. Целият алианс за подкрепа на Украйна трябва да увеличи усилията си и да предостави на украинската армия необходимите инструменти, за да успее във войната на Русия. Това заяви посланикът на САЩ в Украйна (2006-2009) Уилям Тейлър в интервю за телевизионния канал FREEДОМ.
Дипломатът каза, че на президента Зеленски е зададен същия въпрос по време на престоя му в САЩ: има ли нова стратегия, каква е тя?
„И президентът правилно каза, че няма да говори публично за новата стратегия, за да разберат руснаците за нея. Той увери, че има план, има стратегия. И ако през 2024 г. Съединените щати и Европа предоставят оръжията, които той иска, тогава украинските въоръжени сили ще успеят“, казва Тейлър.
В същото време, според бившия посланик, Украйна има два най-важни успеха през 2023 г. Едно от тях е решението на Европейския съюз да започне преговори за членство на Украйна. Има и военни успехи. „Но, за съжаление, не на сушата, а в Черно море. Украинските военноморски сили изтласкаха руснаците от западната акватория на Черно море, позволявайки на търговските товари да напуснат и да влязат в украинските пристанища в района на Одеса. Това е голям военен успех за тази година. И тези два фактора – политическият и военният успех – ще бъдат от полза за Украйна през следващата година“, заяви Уилям Тейлър.
„През октомври бях в Киев и имах възможност да разговарям с високопоставени военни. Те описаха проблемите, които срещат, използвайки тактики и стратегии, разработени съвместно с представители на НАТО. Те описаха много подробно колко трудно е да се пробие руската линия с бойни машини на пехотата (БМП) и бронетранспортьори (БТР). Танковете сами по себе си няма да станат тактика или стратегия за пробив на руските позиции, както руските танкове няма да станат тактика или стратегия за пробив на украинските позиции. Този висш военен служител ми каза през октомври, че бронята е остаряла. Танковете, бойните машини на пехотата, бронетранспортьорите са остарели“, каза дипломатът.
Според бившия посланик сега ще говорим за удари на далечни разстояния, за да може Киев да наруши логистиката на врага. Тоест новата стратегия изисква оръжия с голям обсег и високоточни управляеми ракети. „Самолетите F-16 ще започнат да пристигат в началото на следващата година. Освен това много се работи по безпилотни летателни апарати – далекобойни, атакуващи, разузнавателни. Всичко това е наистина важно за следващия етап от битката“, отбеляза той.
23.12.2023, 14:43 часа
453 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha