Румен Радев в Косово: Защитата на нашите сънародници е приоритет за България

Румен Радев в Косово: Защитата на нашите сънародници е приоритет за България "Защитата на правата и интересите на нашите сънародници е приоритет за българската държава и мой личен приоритет като президент на България". Това каза държавният глава Румен Радев по време на срещата си с българската общност в Косово, която се проведе в Призрен. Президентът е на двудневно посещние в Косово по покана на своя косовски колега Вьоса Османи-Садриу.
По рано днес Радев присъства на церемония по откриването на офис на сдружение на българската общност в Косово, както и на откриване на кабинет на българския почетен консул.
Радев изрази своята признателност за това, че в нелеките исторически времена общността е успяла да съхрани своята българска идентичност, самосъзнание и култура. Той заяви, че е обнадежден от откриването на новия офис на сдружението за развитие и интеграция на българската общност в Косово. Преди това беше открит и офис на „Обединени българи" в Косово. Продължаваме с подкрепата за вашата дейност тук, която е изключително важна. България като достоен член на НАТО и ЕС, която всяка година увеличава своя икономически потенциал, ще продължи в още по-голяма степен да реализира основия си приоритет - да подпомага вас, отбеляза Радев.
Президентът заяви, че има много възможности за подкрепа като програмата за подкрепа на българските дружества. "Средствата по тази програма нарастват всяка година и има пълен консенсус в българските институции тази тенденция да продължи да се развива и ние да помагаме все повече, каза Радев. Той отбеляза, че българската страна ще помага за по-голям капацитет, така че да се инициират, разгръщат, финансират нови програми, които да подпомагат социално-икономическото развитие на вашия регион, да разгръщат нови перспективи пред младите хора", каза Радев. Президентът отбеляза, че в момента 120 студенти от Косово се обучават в български висши учебни заведения, където получават висококачествено висше образование. Наистина се надяваме, когато тези млади хора се връщат тук, да подпомагат своето родно място или намират успешна реализация в чужбина, отбеляза Радев. По думите му, за да се развиват нови възможности и програми, трябват и пълноценни политически контакти.
"България активно подпомага усилията на Косово да се развива като многоетническа държава, със съвременни демократични институции, напълно интегрирана в международната общност, посочи още Румен Радев". Той припомни, че страната ни признава независимостта на Косово през 2008 г. и че страната може да разчита на подкрепата на България. "България ще продължи да помага във всяко едно отношение", заяви Радев.
Той отбеляза, че най-важният му разговор с президента и с министър-председателя на Косово е намирането на всички законови възможности, така че българската общност в Косово да бъде законово призната, да намери своето място в закона за защита и насърчаването на общностите, да намери своето място в Консултативния съвет към общностите към президента. Радев заяви, че има уверенията и на президента, и на министър- председателя, че това ще се случи в най-скоро време.
Посланикът на България в Косово Христо Гуджев отбеляза, че днешната среща показва, че българската общност ще продължи да се развива и расте заради присъстващите деца. "Българското посолство подкрепя българските общности тук. Вярвам, че в бъдещото преброяване на населението вие ще можете свободно да се обозначите като българи", каза още той.
23.12.2023, 16:28 часа
537 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha