Дерматолог: На ски ваканция не забравяйте фотозащитен крем, изгаря се повече от плажа

Дерматолог: На ски ваканция не забравяйте фотозащитен крем, изгаря се повече от плажа Необходима е грижа за кожата преди излагането ѝ на зимно слънце. Това каза дерматологът д-р Димитрина Серафимова.
Когато се планува зимна почивка, няколко дни по-рано трябва да се започне с по-интензивна грижа за кожата чрез хидратиране и омазняване. Препоръчително е и няколко седмици преди почивката в планината да се промени хранителният режим, който да включва повече прием на ненаситени мастни киселини, които могат да се набавят чрез консумация на риба, чрез растителни източници или прием на витамини, казва лекарката. Всички препоръки за предпазване на кожата от едновременното въздействие на студ, слънце и сняг са валидни както за възрастните, така и за децата, допълни д-р Серафимова. Най-уязвима е кожата на бебетата.
През зимата, когато хората са на краткотрайни почивки в планината, кожата изведнъж се оказва изложена на прекомерно предизвикателство, криещо рискове в няколко посоки – студ и ниска температура, още повече редуването на ниска и висока температура, което не е типично в ежедневието през другите сезони. Поради тези причини има опасност от измръзване на участъците от кожата, които не са защитени – нос, уши и ръце. При ветровито време има риск и от изсушаване на кожата, което също има неблагоприятни последствия, каза още лекарят. Ходещите в планината през зимата много се радват, когато има сняг и слънце, но забравят, че в края на лятото кожата им започва да се приспособява към по-слабо слънцегреене заради смяната на сезона. Не е за пренебрегване и отразяването на ултравиолетовите лъчи от светли повърхности, каквито са пистите и дърветата, отрупани със сняг.
Не само ниската температура е отговорна за промяната на кожата ни, вятърът и влажността също допринасят, както и отразените в снега слънчеви лъчи. Околна температура под минус 10 - минус 15 градуса много по-трудно се толерира. При наслагване на вече изброените фактори дори и при температура от 0 градуса се получава по-неприятно въздействие. Кожата е първата, която трябва да поеме и да отрази неблагоприятните въздействия на околната среда и тъй като е в непрекъснат контакт с околната среда, е необходима добра грижа, каза още лекарят.
В периода на късна есен, особено ако има бърза и рязка промяна на температурата, броят на пациентите ни се увеличава, особено на страдащите от различни видове екземи или атопичен дерматит, допълни д-р Серафимова. За тях това е най-рисковото и най-проблемното време заради студа и влажността, особено ако има вятър.
В основата на зимното изгаряне на кожата е настъпващото през есента „изнежване" и екстремното ѝ и за кратко време експониране на сняг и слънце. Кожата няма време да се адаптира. През късната пролет и в началото на лятото кожата вече е подготвена за излагането ѝ на слънце и море. През зимата, след дълго престояване вкъщи или изобщо на закрито, рязката смяна на обстановката с много слънце и сняг, е рисков фактор.
Клиничните картини на изгаряне и измръзване се припокриват, като първият стадий е свързан със зачервяване, каза д-р Серафимова в отговор на въпрос може ли човек сам да разбере дали кожата му е изгоряла или измръзнала. По думите ѝ в първите стадии човек по-скоро не може да направи разлика между изгаряне от зимно слънце и измръзване.
26.12.2023, 14:09 часа
500 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha