Директорът на Симфониета-Враца скочи на Министерството на културата заради забавени средства

Директорът на Симфониета-Враца скочи на Министерството на културата заради забавени средства Около 150 хил. лв. все още не са платени на доставчици и партньори, чиито услуги е използвала  Симфониета Враца през последните повече от два месеца, каза директорът на културата институция доц. Христо Павлов.
За последните шест месеца от управлението на правителството е имало вече два пъти по два месеца, „през които не е плащано почти нищо на почти никой“, обясни Павлов. Преди Коледните празници са изплатени забавените суми към отделни хора  – около 300 хил. лв., но към фирмите все още парите се дължат. Павлов подчерта, че това се случва не само с врачанския оркестър, а с всички културни институти в страната. По думите на директора обяснението от Министерството на културата е, че няма достатъчно пари от Министерството на финансите.
„Може и така е да е, но вината е споделена, защото работата на министъра на културата е да се разбере с министъра на финансите или ако не може - да каже „съжалявам, не се справям“, защото неговата първа грижа трябва да сме ние, неговите институти, неговите второстепенни разпоредители“, коментира Павлов.
Той обясни, че работа, която вършат, изисква ритмично плащане на разходите, затова и се подава регулярно информация всеки месец какви разходи ще имат през следващия, за да се знае какъв трансфер да се иска от МФ, без да имат каквито и да е възражения от МК. „Срамът пред всички хора, които си поканил, защото ти си предвидил, че можеш да ги поканиш, те са дошли, свършили са си работата, публиката е изръкопляскала, те са си отишли и след това се налага да звънят, да пишат, месец – два, понякога и повече и да питат да не би случайно да е станала грешка някъде… това е проблем! Защото първо излиза, че аз съм проблемът, което мога да го преживея. Но излиза, че и нашата институция е некоректна, което не искам да преживявам, защото ние работим, така че да сме коректни партньори. И като кажем, че властта ни бави - става ясно какво е отношението към нашата работа в България, когато говорим за чужденците. А те са непрекъснато в нашия концертен календар. И този срам показва ясно какво се случва тук с културата“, заяви Христо Павлов, допълвайки „Наричам го злоумишлено разваляне на реномето на българската култура пред всички партньори и постепенно унищожаване на всичко, което все още е конвертируемо в областта на културата“. 
По думите на директора има още редица проблеми, които спъват работата и развитието на културните институти в България. Един от тях е неяснотата, която има по отношение на плащането по увеличените показатели. С писмо едва отпреди около месец е станало ясно, че ще бъдат разплатени до 95 % от тях. Проблем е и въведената през 2020 година рестрикция средната цена на билет за субсидиране да е 20 лв.. „Съгласен съм да има рестрикция, но да е вързана с друг компонент“, каза директорът на Симфониета Враца.
Според него проблем е и изискването да не се расте с повече от 5% на година. „Ако инфлацията е 15 - 20%, както е сега – какво правим? А и да растеш само с 5% не е достатъчно. Всеки бизнесмен би се опитал да расте повече, за да компенсира евентуално бъдещи невредими неблагополучия. Разбирам, че нашето не е точно бизнес, защото е в обществен интерес, но в същото време, ако не се управлява като бизнес - то губи. А целта не е да е губещо, губещо, губещо и да се смалява, целта е да се управлява добре“, обясни доц. Павлов, посочвайки, че промяна на тези рестрикции може да стане само в парламента. „Ако наистина изпълнителната власт иска да покаже, че има друго отношение към нас, то те са тези, които трябваше отдава да са инициирали тези промени“, посочи още директорът на Симфониета Враца Христо Павлов./БТА
28.12.2023, 14:36 часа
675 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha