Река Дунав преля в Будапеща, следят българския участък при Лом и Видин

Река Дунав преля в Будапеща, следят българския участък при Лом и Видин Река Дунав излезе от бреговете си в Будапеща на 28 декември, като нивото на водата е най-високото от десетилетие насам, след паднали обилни дъждове и сняг, последвани от меко време, което причини необичайно ранни зимни наводнения.
Главната дирекция за управление на водите (ГДУВ) в Унгария съобщи, че Дунав е достигнал най-високото си ниво от 6.93 метра късно в снощи, което е под 8.91 метра, регистрирани през 2013 г., когато в Централна Европа имаше екстремни наводнения след проливни дъждове в края на май.
След данните за опасно високото ниво на Дунав край Будапеща, се очаква приливната вълна да достигне българския участък най-рано след седмица. От Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав следят ситуацията, критичните участъци са край Лом и Видин. Прогнозите са в следващите дни водният стоеж край българските брегове да се понижи, така че с идването на приливната вълна няма опасност да се стигне до заливане на брегове. В момента нивото край Русе е малко над пет метра, което е далеч от рекордните девет метра, измерени през 2006 година.
30.12.2023, 13:42 часа
4526 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha