Атанас Славов: Приемането в Шенген нямаше да е възможно без реформите в правосъдието

Атанас Славов: Приемането в Шенген нямаше да е възможно без реформите в правосъдието "Решението за приемането на България и Румъния в Шенген нямаше да бъде възможно без множеството реформи в областта на правосъдието, наред с ефективното опазване на границите". Това посочи министърът на правосъдието Атанас Славов в социалните мрежи.
Министърът смята, че по този начин от периферията на Европа България се приближава към сърцето на съюза и ще стане реален участник във взимането на решения за общото ни бъдеще, както и в сферата на опазването на общите граници. Той очаква гражданите и бизнесът скоро да почувстват практически ползите от улесненото пътуване.
"През изминалите над 12 години липсата на върховенство на правото беше очевиден препъникамък към усилията ни за свободно пътуване, въпреки че България беше изпълнила техническите критерии. Приемането на новия антикорупционен закон и промените в Конституцията, съчетани с много практически усилия за подобряване на институционалната среда и засилване на промените в съдебната система, върнаха доверието на нашите европейски партньори в страната ни и във възможностите ѝ да гарантира сигурност", коментира министърът.
Славов добави, че предстои важна година, в която "трябва да направим следващите решителни крачки към укрепване на правовия ред чрез силни, ефективни и изграждащи доверие институции".
31.12.2023, 14:57 часа
322 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha