Израел е готов да допусне кораби с помощ до Газа

Израел е готов да допусне кораби с помощ до Газа Израел е готов да позволи на кораби да доставят помощ до опустошената от войната Ивица Газа "незабавно" като част от предложен морски коридор от Кипър, каза израелският външен министър Ели Коен в неделя, като посочи четири европейски държави като потенциални участници, предава Ройтерс.
Съгласно споразумението, предложено за първи път от Никозия през ноември, товарът ще бъде подложен на проверка за сигурност в кипърското пристанище Ларнака, преди да бъде откаран с ферибот до брега на Газа, на 370 км, а не през съседен Египет или Израел.
Ако планът се осъществи, това ще отбележи първото облекчаване на израелската морска блокада, наложена на Газа през 2007 г., след като ислямистите от Хамас поеха контрола над палестинския анклав.
Израел описа коридора като средство за прекратяване на цивилните си връзки с Газа, където води 12-седмична офанзива като отмъщение за трансгранични убийства и отвличания от въоръжени лица на Хамас.
Със стотици хиляди разселени палестински цивилни, идеята може също така да допринесе до известна степен за изпълнение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН от 22 декември, призоваваща за разширени механизми за хуманитарна помощ.
"Може да започне незабавно", каза напускащият външен министър Ели Коен пред радиостанция 103 FM в Тел Авив, попитан за средиземноморския коридор.
Той заяви, че Великобритания, Франция, Гърция и Нидерландия са сред страните с кораби, които могат да акостират директно на бреговете на Газа, където липсва дълбоководно пристанище. Той изглежда намекна, че очаква от тях да направят това, вместо да прехвърлят помощ в Израел.
"Те поискаха от нас оборудването да дойде през (израелското пристанище) Ашдод. Отговорът е не. Няма да дойде през Ашдод. Няма да дойде през Израел. Искаме разделяне (с Газа), с контрол на сигурността. Това е целта на този процес", каза Коен.
Към момента няма отговор от Лондон, Париж, Атина или Амстердам.
Великобритания и Гърция по-рано изразиха подкрепа за кипърската инициатива, като Великобритания предложи плиткодънни плавателни съдове, за да се доближат до бреговете на Газа, каза високопоставен кипърски служител пред Ройтерс.
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис също подкрепи кипърския план, който ще включва израелски агенти по сигурността, участващи в инспекциите в Ларнака.
"Към момента има морска блокада и ако такъв (хуманитарн) кораб дойде от Ларнака, това ще стане с нашето одобрение", каза Коен. "Разбира се, това ще бъде защитен коридор, тъй като нямаме намерение да застрашаваме британски или френски кораб, който идва в координация с нас."
Няколко европейски и арабски страни донори изпращат помощ в Газа през близкия египетски крайбрежен град Ал Ариш. Израел е участвал в наблюдението на тези пратки, което според някои хуманитарни агенции води до забавяне.
Кайро следи трафика през границата си с Газа и изключи всякакъв приток на палестински бежанци. В събота Израел сигнализира, че ще поеме контрола над граничната зона между Газа и Египет като част от усилията си да демилитаризира анклава.
31.12.2023, 15:26 часа
240 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha