Казахстан отмени туристическата такса за чужденци

Казахстан отмени туристическата такса за чужденци Казахстанските власти решиха да отменят действащата досега туристическа такса за чуждестранни граждани от 9 януари. „Правилата за плащане на туристически данък за чужденци са изменени, според които в целия Казахстан ще се прилага нулева ставка“, съобщиха от пресслужбата на Министерството на туризма и спорта.
Миналия октомври заместник-министърът на туризма и спорта на Казахстан Ержан Еркинбаев обясни, че туристическата такса създава определени неудобства както за местния бизнес, така и за пристигащите чуждестранни туристи.
Данъкът туристическо легло, който се начислява на чужденците за всеки ден престой в хотел, трябваше да започне да действа в Казахстан от 1 януари 2022 г., но имаше мораториум върху събирането му, за да може туристическият пазар да се възстанови след пандемията. В резултат на това таксата беше въведена през януари 2023 г.; в регионите на републиката бяха установени различни ставки на такава такса като процент от цената на хотелска стая.
04.01.2024, 12:27 часа
166 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha