И е-ваучерите се освобождават от осигурителни вноски

И е-ваучерите се освобождават от осигурителни вноски Осигурителни вноски няма да се изчисляват и да се внасят върху средствата, предоставени под формата на ваучери за храна не само на хартиен, но и на електронен носител. Проектът за промени в Наредбата за доходите, върху които се дължат осигуровки вече е качен за обсъждане в портала за обществени консултации на Министерския съвет.
Приемането на промяната се налага, за да се синхронизира Наредбата с новите законови разпоредби, тъй като в момента освобождаване от осигурителни вноски има само за хартиените ваучери. Иначе още при приемането в Народното събрание на промяната в Закона за корпоративното подоходно облагане бе предвидено е-ваучерите да бъдат освободени от данъци и осигуровки до 200 лв. на месец на служител, както е и с хартиените.
Въпросната промяна в закона влезе в сила от 1 януари. В текста е предвиден преходен период за преминаване изцяло към ваучери за храна на електронен носител от 1 юли, като до 30 юни ще може да се предоставят ваучери и на хартиен носител.
За 2024 година работодателите ще могат да дават на служителите си необлагаеми средства под формата на ваучери за храна до 200 лв. на служител общо за 1.6 млрд. лв. Ваучерите се ползват основно в хранителни магазини и ресторанти. Хартиените ваучери ще са валидни до изписания на тях срок. Електронният ваучер ще прилича на банкова карта или ще е изцяло виртуален инструмент - мобилно приложение.
07.01.2024, 14:26 часа
433 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha