В Зверино почетоха подобаващо Богоявление и паметта на Христо Ботев /снимки/

В Зверино почетоха подобаващо Богоявление и паметта на Христо Ботев /снимки/ За осма поредна година навръх Богоявление (Кръщение Господне) в най-голямото село в община Мездра Зверино почетоха подобаващо големия християнски и народен празник и паметта на Христо Ботев. 
Начало на честването постави празнична литургия в параклиса „Рождество Богородично” при Храм „Св. Димитър”, отслужена от енорийския свещеник отец Антон Петков. По-сетне от църквата потегли литийно шествие, начело с иконата на Светото Кръщение, хоругви и развети национални трибагреници и знамена на Зверино и на НЧ „Факел-1926“ под звуците на родопски каба гайди. 
По повод 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев на път към „Долната махала” участници в шествието поднесоха венец пред бюст-паметника на поета революционер в кв. Сѝвец. 
Оттам пъстрото множество се отправи към площада при „Пръстените“, където се извиха народни хора̀ в съпровод на музикантите от гайдарски състав „101 каба гайди” към НЧ „Христо Ботев-1871“ - Смолян с художествени ръководители Костадин Илчев и Никола Марковски и на солистката на Фолклорен ансамбъл „Родопа“ Златина Узунова. 
При стечението на стотици жители и гости на крайискърското селище на левия бряг на река Искър отец Антон отслужи Велик Богоявленски водосвет. Сред дошлите да уважат празника бяха кметът на община Мездра Иван Аспарухов и председателят на Общинския съвет Яна Нинова. 
Тази година в ритуала за изваждането на Богоявленския кръст взеха участие повече от 30 мъже и младежи, родом от Зверино, пременени в народни носии. Пръв до Разпятието стигна 38-годишният Николай Трънчев-Куман, футболист в местния ФК „Скала-2015-Оселна“, който пожела на всички да са здрави и да продължават да поддържат живи българските традиции. 
„Спасители“ на кръста в предишните седем издания на Богоявленския ритуал в Зверино са: през 2017 г. - Владимир Петров, през 2018 г. - Ивайло Бояджиев, през 2019 г. - Цветослав Найденов, през 2020 г. - Стоян Петров, през 2021 г. - Емил Якимов, през 2022 г. - Митко Ангелов, а през 2023 г. - Петър Тодоров. 
По традиция кулминацията на честването на Йордановден беше мъжкото хоро в река Златица, на което се хванаха над 70 души под звуците на „Песен за Капитан Петко войвода” и на химна за Райна Княгиня „Кой уши байряка”. Най-възрастният играо̀рец беше 55-годишният Мирослав Илиев, а най-невръстен - Иван Митев от Мездра, само на 1 година и 2 месеца. 
Накрая тържеството на съхранения български дух се пренесе на мегдана, където отново се извиха кръшни хора̀. 
*** 
В Мездра също беше извършен Богоявленски ритуал. Кръста от водите на река Искър извади единственият участник - 41-годишният Кирил Георгиев от свогенското село Церòво, техник на СОТ и видеонаблюдение в Централния софийски затвор. Той беше придружаван от своята дъщеря Аделина, на 11 г. и син Кристиян, на 9 г. 
„Спасителят“ на кръста получи 100 лв. от Църковното настоятелство при Храм „Св. Георги“, както и бутилка червено вино от Община Мездра. Наградите връчиха енорийският свещеник отец Данаил Цинцарски и кметът на общината Иван Аспарухов.
08.01.2024, 11:54 часа
359 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha