Броят на фалиралите компании в Турция през 2023 г. е нараснал с 44%

Броят на фалиралите компании в Турция през 2023 г. е нараснал с 44% Над 24 хиляди турски компании са фалирали през 2023 г., което е увеличение с 44 на сто спрямо предходната година, предават турските медии.
Редица фирми, които не са били в състояние да плащат на кредиторите си, са кандидатствали за включването им в процедура за отсрочване на плащанията и преструктуриране на дълга им. През 2023 г. са подадени 519 такива молби, което е много сериозно увеличение спрямо предишни години, пише в. „Економим“.
Не всички фирми могат да си позволят да кандидатстват по тази процедура, тъй като тя е много скъпа и компаниите биват закривани.
Сред компаниите, които са на ръба на фалита и в момента, са фирми от строителния и енергийния сектор, производители на мебели и текстил, медицинско оборудване и др., предаде БТА.
Турция регистрира инфлация от 64,77 процента през декември на годишна база, което е най-високото равнище от 2001 г.  През миналата година турската лира загуби значителна част от стойността си, а на последното за годината заседание на Комитета по парична политика Централната банка вдигна основния лихвен процент от 40 на сто на рекордните 42,5 на сто. Въпреки всички тези действия инфлацията в Турция продължи да се увеличава.
08.01.2024, 14:50 часа
259 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha