Само за ценители! Опитайте вината "Мерло" на изба "ШаТони" край Мездра

Само за ценители! Опитайте вината "Мерло" на изба "ШаТони" край Мездра Виненият сорт Мерло има богата история, която се простира от древността до наши дни. Тази сортова лоза има изтънчен произход от Франция, като добива своята слава в региона на Бордо.  
Първите записи за сорта Мерло в България са от началото на 20-ти век, когато българските вина започват да привличат вниманието на европейските пазари. Вината от Мерло се отличават със своя аромат на червени плодове, средно до плътно тяло и меки, гладки танини, които ги правят отличен комплимент към вечерята ни. Те обикновено отлежават в дъбови бъчви за допълнителна сложнота на вкусовия профил.
Днес искаме да ви представим две вина от сорта Мерло на винарска изба Chatony. И двете вина са сортови от реколта 2021. Първото вино е младо, свежо, ферментирало в инокосови съдове и бутилирано. Второто вино е MERLOT BARREL, което също ферментира в иноксови съдове, но отлежава 6 месеца във френски барици, за да се отличи със своята копринена текстура и богат ароматен профил.
При орнолептичния анализ на двете вина се открива сортова идентичност, но съществена разлика. 
Цветът на двете вина се различава, като при иноксовото Мерло имаме гранатови оттенъци, а при  Мерло барел - цветът на виното е плътен, дълбок, облагороден с топли и керемидени нюанси.
В аромата се отличават плодовите нотки на черни плодове като череша, къпина и синя слива. В допълнение към тях при бариковото вино се усещат и аромати на подправки като опушеност и ванилия. 
При вкусовия профил можем да кажем, че вината са хармонични, с добре балансирани тела и притежават богатство от вкусови усещания. Мерлото, като червено вино, обикновено има меки танини, които не са твърде агресивни или сурови, което го прави гладко и приятно за пиене. Отлежаването на вината от серията Chatony - MERLOT BARREL  в бъчви допринася за по-мек вкус, но не влияе значително върху количеството налични танини.
Мерлото се съчетава идеално с пуешко, кореноплодни зеленчуци, зимни салати, яхнии и всякакъв вид житни храни. В крайна сметка, при съчетаване на вината Мерло с храна е важно да се отчетат индивидуалните предпочитания и вкусове на всеки.
В заключение можем да кажем, че не бива да забравяме, че удоволствието от пиенето на вино се крие в това да усетим аромата му и да се насладим на божествения му вкус, а ние ви гарантираме, че ще ги отриете във вината от изба „ШаТони“
 
10.01.2024, 08:40 часа
1122 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha