Ето как ще бъдат санкционирани шофьорите, качили видеа с нарушенията си в интернет

Ето как ще бъдат санкционирани шофьорите, качили видеа с нарушенията си в интернет

След множеството клипове в интернет, в които се вижда как шофьори управляват автомобили с превишена скорост или дрифтират – как могат да бъдат глобени нарушителите на пътя, похвалили се сами в мрежата? Темата в ефира на „Здравей, България” коментира адвокатът Силвия Петкова. По думите ѝ не е невъзможно, но би било изключително трудно само чрез видеата да се докаже кой е бил зад волана. 
Предвидените санкции са или по Закона за движение по пътищата, според който се налага парична глоба в зависимост от превишението на скоростта, или по Наказателния кодекс, който предвижда ефективна присъда до 2 г.
По думите на Петкова двете наказания не могат да се прилагат заедно. „Прокуратурата е тази, която би следвало да се самосезира и да направи опит да извърши разследване”, каза адвокатът. Тя обаче не скри, че няма информация шофьор, карал с превишена скорост, да е лежал в затвора.
Според Петкова причината, поради която държавата избира административно да санкционира подобни нарушители, е, че това ѝ излиза по-евтино, по-лесно е и по-бързо. Можело обаче и да се дължи на незнание.
„Ако имаме по-добро гражданско участие и повече гражданска съвест, подавайки сигнали, нарушенията ще намалеят”, категорична е юристката.

09.01.2024, 09:18 часа
310 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha